BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Friday, June 15, 2007

Koleksi Pelik Tapi Benar Di Jordan

Kisah Pelik tapi Benar di bumi Jordan ini……

1. Naik bas dalam Amman dan menuju ke bandar-bandar lain di Jordan.. selagi tak penuh tak jalan ,tak kira berapa lama pun tunggu , kalau satu seat je lagi kosong pun ,bas takkan jalan .. namun kini ada dah bas yang jalan ikut time , bermula sedikit demi sedikit..

Harapan 10 tahun akan datang : Bas semua jalan ikut jadual bertolak dan tiba.



2.Drebar taxi hisap rokok dalam taxi yang bertutup tingkapnya (sebab sejuk di luar ) dengan tidak endah penumpang di dalamnya, kalau nak ke bandar kena hari jalan jam, 3 batang rokok boleh habis dihisapnya .

Harapan 10 tahun akan datang : Taxi bersih dari asap rokok dan drebar melarang penumpang dari merokok di dalam taxi.


3.Pakcik arab berjubah, berserban menjual tiket loteri di kaki lima dan pembelinya pun ramai yang berjubah berserban , siap bersama isteri yang berjubah bertutup muka

Harapan 10 tahun akan datang : Penjualan tiket loteri dimansuhkan.


4.Anak-anak jiran sehari datang dekat 6 kali petik loceng ajak izat dan mimi main. Yang pelik tu dah dekat 2 tahun I bagitau izzat dan mimi hanya dibenarkan keluar bermain selepas pukul 5 petang…susah sangat ke nak faham disiplin ni ?? Pelik ..

Harapan 10 tahun akan datang : tak letak harapan apa-apa, budak-budak tu pun dah tak keluar rumah nak main apa dah..semua dah besar panjang, harapnya bila diaorang dah kahwin dan punya anak, harap disiplinkanlah anak-anak tu nanti, main ikut time…


5. Selalu fikir macamana orang arab boleh makan halawiyat /kuih manisan yang teramat manis sampai berair gulanya… kedai halawiyat boleh masak dan jual bertalam-talam halawiyat sehari. I nak habiskan sekeping pun payah( tak kira apa jenis halawiyat ).

Harapan 10 tahun akan datang : Halawiyat takkan terhapus tapi kurangkan gula dalamnya..baru sedap........

6.Membazir , beli roti berkilo sehari tak habis buang dekat nak setengah kilo. walaupun roti memang teramat murah tapi kan tak elok membazir.

Harapan 10 tahun akan datang : Roti dijual mahal ( hehe ) agar tidak dibazirkan.



7.Wanitanya make-up terlebih , dari cantik nampak buruk, bertapok-tapok (mengata orang dah ni ! ) … kalau I dah cantik macam tu, tak payah nak make-up lagi…natural beauty.

Harapan 10 tahun akan datang : Wanita nya sedar dan menghargai kecantikan semualajadi tanpa perlu rosakkan muka dengan bahan kimia yang membahayakan ( ramai yang guna make-up yang murah yang low quality !




8.Bergaya dengan handset yang mahal-mahal tapi credit jarang ada, handset mahal boleh beli, top-up tak boleh beli…bergaya memang pandai especially yang muda-muda.

Harapan 10 tahun akan datang : Guna talipon di rumah sahaja, jimat dan boleh kumpul duit untuk berumahtangga ( mahal kosnya di sini ).


9.Arab tak solat dan tak puasa. Solat Jumaat yang masjidnya di depan mata masih selamba tak solat, pa tah lagi solat 5x sehari… makan dan hisap rokok secara terang-terangan di bulan ramadan ( mungkin arab kristian but majoritynya Muslim ).

Harapan 10 tahun akan datang : Waktu solat jumaat terutamanya, semua lelaki solat..alangkah indahnya pemandangan itu,,,sujud semua bersama…tiada yang makan di siang hari di bulan Ramadan.


Cukuplah 9 kepelikan yang dirasai dan dilihat di sini…………buat koleksi kisah pelik tapi benar dalam diari hidupku.

24 comments:

Mimi Amilia said...

ehehhe..org Arab ni mmg pelik.Sama je cam org Arab kat Uk ni

U.Lee said...

Hi Loveujordan, could'nt help smiling re your mention the buses ta' jalan if still ada few seats vacant. Ha ha. Wa, terok ni if got date or go tengok wayang.
And taxi drivers smoking in their taxis?
That is bad, tetapi if they isap those Keretek cigerattes, habis! Kena beli gas mask, ha ha.
Keep well, Loveujordan. UL.

Kak Elle said...

wah macam ni kena ada own transport kan?bus tak jln and taxi full os smoke!!

arab oh arab why you like that one???hahaha

PrinCeSS said...

huhu betul2 tu..
PELIK TAPI BENAR..mule2 smpai pelik jugak teruk perangai dorg..tapi lame2 dah biase..jgn jadi cam dorg cukup..^_^

loveujordan said...

mimi amilia,

Agaknya dah budaya pelik, tak kira kat mana lebih kurang je perangai pelik...bagi mereka tak pelik.



++++++++++++


Uncle Lee,


Dating on the bus lah..hahaha...

Might as well bring along the portable oxygen tank when taking the taxi... now , it's summer , not so bad ,can just open the windows because they seldom on their air-cond...

Happy weekend !!

loveujordan said...

kak elle,

Memang kalau tak de transport sendiri perit sikit bab menunggu and asap.... tapi public transport kat sini amat mudah dan menyeluruh, ceruk mana sekalipun ada je bas /taxi.


++++++++++


princess dear,


Kalau duduk lama agaknya mau ikut jadi pelik macam diaorang, yelah kita je yang tak pelik, mana boleh 'hidup' , mesti jadi pelik jugak :)

zino said...

patut le macam macam bala Allah turun kan dengan dia org ni..

apa nak jadi dengan tok arab tu..

MULAN said...

arab sini pun camtu..!! buat malu je. mahal ke kos nak kawin di jordan? no. 1 & 2 macam kat sini jugak..

Kaklong said...

salam,

bila citer bab ibadah org Arab ni, camnerlah nak harapkan ALlah beri bantuan dlm kesusahan akibat perang dsb, kalau gaya hidup tu tak melambangkan pure muslimkan?

J.T. said...

I am laughing at U.Lee's comment regarding keretek ciggies. My goodness, they really stink. Imagining being stuck in a taxi during cold season and the driver is smoking away. ewwww....

It is such a waste, isn't it? All that bread. Imagine what you can do with day old bread - can make bread pudding and sell it at bakeries. hehe
True as you say, if they make bread expensive, maybe people will appreciate its value. :)

kakLuna said...

bila dah tengok mcm tu, balik malaysia nanti, terasa Melayu kita jauh lebih baik dari org Arab kat sana, ye kak, wpun orang kita ni ada gak kepelikannya, tapi bab solat Jumaat, masih buleh dibanggakan...

zlaa said...

Salam. Arab sini pun lebih kurang mcm tu. Ada sekali tu dengan pakai jubah, bertudung di car boot, siap beratur nak beli burger yang terang2 tulis jual benda tak halal. Selamba je tengok kita orang. Ish..ish.. agaknya patut-lah macam-macam jadi kat negara dia orang..

Latiptalib said...

Ada orang Arab tak sembahyang dan tak puasa?. pelik bin ajaib. hehe

faizabelle79 said...

A'kum Kak Sarinah..

1)Susah tu kalau tunggu penuh tempat baru nak jalan kan..seelok2nya ikut la jadual macam di France ni..semua teratur..kalau di German lagi bagus..selagi warga emas x duduk selagi itu bas x akan bergerak..

4)Kat France ni lain la pulak..kalau nak main dengan anak2 mereka mesti ada rendez-vous..biasanya dari jam 3 sampai 6 petang..birthday party pun camtu jugak..biasanya ada jemputan 2 minggu lebih awal..kat sini xde budaya ketuk2 pintu....lain kan...

~ yus ~ said...

hmm mmg bangsa Arab ni pelik kot kak. Tapi bab yg tunggu bas penuh baru jalan tu susahlah, kat sini pulak semua on time, kalau bas express tu, tepat masa jalanlah dia, tak tunggu punya, lambat jawabnya bye bye ler.

Mama Sarah said...

nak tergelak pun ada baca entry ni. lain tempat lain ragamnya kan kak rina?

ruby ahmad said...

Hi Loveujordan,

Sometimes I do wonder why all the talk of religion, yet it does not penetrate the heart.

I remember watching Godfather. The priest demonstrated to Michael Corleone by picking up a pebble from the water fountain and broke it in two. The priest said this pebble has been in the pool for years and years, yet it is only wet on the outside and dried on the inside. He continued, it is just like religion, it never penetrates the hearts of so many.

Zakiah said...

Lama tak masuk sebab tak bleh loading la akak punyer page kat pc saya nih. terus hang. Hari ni baru bleh la

anyway, saya sentiasa tension kalau beli roti di negara arab nih. dah besar besar sangat pulak...dah kecik tak cukup plak. Hishhhh

loveujordan said...

zino,

Macam tulah arab ni, bab cakap pasal agama emang pandai,tapi tin kosong.


+++++++++++++


mulan,

kos perkahwinan memang amat mahal di sini, average dalam JD5K-JD20K = RM25K - RM100K...ramai yang masih bujang..

loveujordan said...

kak long,

arab yang very islamic masih ramai but yang tak 'boleh pakai' nya lebih ramai....


++++++++++++


j.t.,


THe malboro is already stink, I can't imagine the impact of inhaling those keretek.... pengsan !!

loveujordan said...

kak luna,

Betul you cakap tu, kat negara kita , kalau jumaat tu jarang jugak nampak yang berkeliaran masa solat jumaat (kalau bandar besar tu memang ramai jugak yang ponteng )..kat sini selamba je..



++++++++++++++++


zlaa,

Agaknya mereka ni keturunan yang memang payah dibentuk.... ego tinggi.

loveujordan said...

latiptalip,


tulah yang dikatakan pelik tapi benar...masing-masing punya urusan dan tiada siapa peduli, nak solat ke tidak, hak sendiri.

Glad to have you here.Thanks.


++++++++++++


faizabelle79,


Sini kalau nak jalan ke negara lain , syria, saudi dan lain-lain, memang tepat bas jalan , but kalau dalam jordan sendiri tak kena gaya, terpaksa cancel plan nak jalan sebab bas tak penuh-penuh ataupun bayarkan tambang seats yang kosong, baru jalan.

Bab main , sekarang tengah cuti, hai lagi lah ting-tong tak berenti.

loveujordan said...

yus,


Pelik tu diaorang macam tak kisah waktu, macam tak de jam je masing-masing.


++++++++++++++++


mama sarah,

Dalam seronok duduk di sini, kisah pelik ni tetap pelik pada akak..

loveujordan said...

ruby ahmad,

Memang manusia tu memerlukan peringatan berterusan sebab it's all in our hearts, nak ikut ke tak ikut, but as you said , the outside looks very 'warak' but the inside.... di sini jelas, 'don't judge the book by its cover..'


++++++++++++


zakiah,

Ha ah akak ingat you ada bagitau roti kat sana besar-besar... kat sini semua jenis ada, yang geram tu bila banyak dibuang daily dalam tong sampah ..dah tau tak habis belilah sikit je..pelik, memang pelik !!