BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Monday, January 12, 2009

sambung baca di sini.....

Blog ini berhenti di sini.... sila ke blog ini pula ujntuk kisah tuan punya blog di tanahair.... klik blog silversarina ......

Wednesday, July 09, 2008

salam musim panas..........

salam musim panas buat semua. semoga semua yang masih berada di bumi Jordan dapat hidup aman dan damai walaupun kehidupan makin dihimpit fenomena barang naik .

bagi pembaca loveujordan yang ingin bersama blog baru saya boleh lah klik di sini kerana kini saya telah kembali menetap di pantai timur negara Barang Naik ..

selamat membaca......

Sunday, April 20, 2008

takkan ku lupa wajah-wajah itu....

Tiba-tiba Amman saya ingati.... betapa saya rindukan baladnya ( city centre ).....

Wajah pakcik penjual chewing gum di sekitar masjid hussein di balad kembali menggamit rasa rindu pada bandar Amman yang semakin jauh ditinggalkan segala kesibukannya. Pakcik yang tidak pernah kenal jemu dan penat memujuk manusia yang lalu lalang di sekitar gerai jus buah-buahan palestin agar membeli chewing gum yang djual dalam kotak kecik . Itulah rutin hariannya menjual chewing gum dan kadangkala bertukar kepada menjual snek biskut coklat yang dalam harga 10 /15 /20 qurush setiap satu. Satu yang pasti pakcik ini tidak pernah meminta sedekah. Ada sahaja yang dijualnya walaupun nilaiannya amat kecil. Adakalanya saya tidak membeli apa-apa dan adakalanya saya membeli sehingga 1 dinar dan tersengih pakcik itu berlalu pergi , saya puas dapat membantu .



Seorang lagi pakcik yang tidak akan saya lupakan ialah seorang pakcik yang amat payah bergerak kerana masalah sakit kakinya , jadi dia hanya duduk di tangga di pasar abu nuseir setiap hari menanti insan yang lalu di situ untuk memberi sedikit rezeki buatnya. Dia tidak meminta tapi sifat orang arab yang suka menderma saya dapati rezekinya setiap hari tak pernah tiada. Ramai insan yang ke pasar di tingkat atas akan memberi 10/20 /50 qurush dan adakalanya saya dapati ada wang kertas sedinar di sisi pakcik tersebut ....murah rezeki .



Seorang lagi pakcik yang tak pernah ketinggalan menjadi penghuni tetap di balad ialah pakcik yang tempang sebelah kakinya dan tugasnya ialah menjual seluar/ t/shirt pagoda / singlet/ boxer , mengikut musim jualannya dan setiap satu tak lebih dari 2 dinar . Cara dia menjaja adalah dengan memegang beberapa helai seluar/baju dan berdiri di kaki lima dan menyebut harga jualannya. Saya sering membeli dari pakcik ini kerana kasihankan dia dan jugak kerana harga barangannya adakalanya lebih murah dari yang dijual di kedai.


Wajah-wajah pakcik di atas akan tetap diingati .............

Saturday, February 16, 2008

Blog ini 'hidup' kembali

Saya hidupkan semula blog loveujordan ini yang telah 'ditidurkan' hampir 6 bulan kerana kerinduan teramat sangat kepada negara Jordan yang ditinggalkan dengan penuh kenangan.

Saya beberapa kali bermimpi bertemu jiran-jiran arab di Amman dan pernah sekali saya bermimpi mereka datang menziarahi saya di Malaysia. Saya juga merasa rindu pada anak-anak kecil yang comel-comel yang hampir setiap hari datang bermain dengan mimi di halaman kecil rumah kami di sana. Masih terngiang-ngiang suara halus dan manja Syifaq dan kadang-kadang Maram ataupun Sobah ...

ding dong, ding dong..loceng tidak pernah dibunyikan hanya sekali....

pintu dibuka....

" til 'aab ?? ( nak main ? )" tanya syifaq ....

" saah khomsah ( pukul lima ) " balas mimi...

Apa yang pasti syifaq akan kembali lagi dan mengulangi soalan yang sama sehinggalah jam 5 petang barulah mimi keluar bermain dengannya dan kanak-kanak lain... saya sungguh merindui rutin tersebut....

Baru-baru ni Zaid memberitahu tahun ini salji kerap turun di Mu'tah dan Amman dan kali ini Irbid turut merasai salji... ohhh alangkah bestnya dapat bermain salji...saya amat suka pada salji dan cuaca sejuk walaupun sedikit 'tersiksa' namun ianya seolah-olah memberi kepuasan pada diri saya yang jelas menunjukkan perbezaan ketika berada di negara orang.




InsyaAllah saya akan cuba menulis lagi di blog ini atas rasa rindu dan sayang pada warga serta negara Jordan.

Monday, August 27, 2007

Salam Terakhir.....

Ucapan terimakasih buat teman-teman di Amman, Mu'tah, Irbid, Mafraq dan Zarqa' yang sudi menjadi sahabat , adik dan anak selama hampir 2 tahun kami sekeluarga berada di jordan.

Semua bisikan, sembang-sembang, kritikan, marah-marah, gelak-gelak dan sebak-sebak akan menjadi kenangan.

Maaf dipinta atas segala keterlanjuran ketika bersama.....

Terimakasih buat rakan bloggers samada yang biasa memberi komen atau yang singgah membaca loveujordan sepanjang hampir setahun ( sept 11th genap setahun... kebetulan tarikh berbisa ) ,bicara serta komen kalian menjadi penghubung kita bersama di alam cyber... maaf jua dipinta jika terkasar bahasa....


Ini adalah entry terakhir dari blog loveujordan ..internet akan dipotong dalam masa terdekat...

Loveujordan akan menjadi simpanan kenangan di Jordan dan sebagai menyambung 'hayat' blogging silalah sudi kiranya sahabat cyber sekelian menjengok ke laman.... silversarina .....

Salam buat semua ...kita jumpa lagi jika dipanjang usia, dimurahkan rezeki...

PANTUN KENANGAN...........

Ahlan Wa Sahlan.... Selamat Datang,
Bumi Jordan menggamit diri,
Hampir 2 tahun kami bertandang,
Tiba masa kami minta diri.


Mula-mula tiba van tersilap jalan ,
Perasaan tak syok terdetik di hati,
Takkan ini kawasan kediaman,
Sesak, kalut, bukit macamana ni ???


Zaid dipesan cari rumah di kawasan sunyi,
Dah ' tua' ni tak nak tempat sesak,
Alhamdulillah , rumah dicari ada privacy,
Lega rasanya tak perlu berasak-asak.


Masa tiba jetlag nak tidor cepat je,
Winter pulak pukul 6 dah gelap gelita,
Tidur pukul 6 pukul 3 dah jaga,
Kesian Zaid bercakap sorang-sorang je.


Jiran bertandang ucap ahlan wa sahlan,
Ummu Muaz dan rakan-rakan baik belaka,
Tak sangka dapat juga berkenal-kenalan,
Berlainan bahasa bukan penghalangnya.


Di sini bermula segala-galanya,
Naik coaster ke mana sahaja,
Bila dah penat dan jemu rasanya,
Taxi pulak menjadi kenderaannya.


Taxi pulak banyak ragamnya,
Tingkap bertutup heater terpasang,
Driver nak juga hisap rokoknya,
Mulalah Zaid ready nak 'berperang'.


Balad , Masjid Hussein sibuk kelilingnya,
Tempat lawatan setiap masa,
Malizia, malizia.. tak jemu kami dipanggilnya,
Dua gerai jus berebut customer.


Mat'am Cairo , gerai 10 kurusy wajib dilawati,
Setiap kali kami tak lepas peluang ini,
Kalau rajin ke gerai air tebu kami susuri,
Kacang soya, cili kering tak lupa dibeli.


Zaid dan Izzat solat Jumaat,
Berlapik kotak 5 sen sekeping,
Tapi Pak Arab ramai ponteng solat,
Buat muka seposen jalan sekeliling.


Women in black menjual rokok,
Loteri dijual merata-rata ,
Berjubah berserban semuanya merokok,
Penjual loteri tak juga kaya.


Ramadan dirai ceria sekali,
Macam pesta malam tak pernah sunyi,
Terasa terharu dalam hati,
Di Malaysia tidak seriang begini.


Syawal juga meriah dirai,
Kanak-kanak ramai bertandang ke mari,
Duit raya juga siap diberi,
Handbag masing-masing siap dipenuhi.


Musim panas musim party,
Graduation, kahwin semuanya masa ni,
Berdentum berdentam percikan bunga api,
Sampai tak hairan sebab dah lali.


Orang Amman moden belaka,
Anak muda berfesyen semua,
Pakai baju tak kira cap apa,
Adibas, Levi,s , Neki .. tak sape herannya.


Wanitanya pula cantik tak terkata,
Salon kecantikan bersepah merata,
Bulu kening habis licin di'siat'nya,
Silap-silap senget jadinya.


Abdoun tempat tinggal si kaya,
5/6 buah kereta tersadai depan rumah,
Senang lenang mewah segala,
Mecca Mall khas shopping buat merekalah.


Lihat pelarian di kem baqa'ah,
Rumah tidak macam rumah,
Atap sekerat lantai tanah,
Kesian nasib belum berubah.


Kini tiba kami mengundur diri,
Walaupun banyak lagi yang ingin diingati,
Jordan, terimakasih daun keladi,
Ada masa kami berkunjung lagi.


nukilan: Sarinah Abdul Aziz

Sunday, August 26, 2007

MALAYSIA GEMILANG

Bangun pagi ni terasa ingin menulis sesuatu tentang MERDEKA....Malaysia akan menyambut ulangtahun kemerdekaan ke 50 pada 31 Ogos ini.





Apakah perasaan I sempena MERDEKA ?



Sukar untuk menjawab dan mencari di lubuk hati ini apa yang I rasa ....



Apa yang pasti I kurang merasa teruja untuk menyambut merdeka , bukan tahun ini malah tahun-tahun sebelum ini juga, merdeka kurang mencetus rasa teruja.... biar apa orang fikir dan katakan, pada I merdeka negara dari penjajah tidak membawa erti jika jejak dan langkah penjajah masih bersarang di mana-mana.



Merdeka bererti bebas dari dijajah , tapi merdeka kah kita jika :



** pelbagai parti politik masih lagi berhempas pulas mahu 'membetulkan' pemerintahan negara..jika ianya sebuah negara merdeka, sudah pasti seluruh rakyatnya tanpa mengira kaum dan agama selesa dan gembira tinggal dalam pemerintahan yang ada.....



** keselamatan tidak terjamin...... terasa tidak selamat berada di tempat umum... ragut/ rompak..di dalam rumah juga tidak selamat... tidur malam kurang lenanya , takut pencuri/perompak ..... berapa ramai rakyat yang mampu tinggal di kondominium mewah yang dikawal keselamatannya 24 jam?? itupun ada juga kes jenayah yang berlaku di dalamnya.



** aspirasi pemimpin mahu melihat negara menjadi negara maju tetapi semakin hari rakyat dicengkam dengan taraf hidup yang semakin tinggi sedangkan pendapatan rakyat masih rendah jika dibandingkan negara maju...... trend di malaysia, gaji naik barang naik...apa gunanya gaji naik jika harga barang juga naik..... I tak nampak faedahnya gaji naik..serupa tak naik .....



** kemudahan asas untuk kegunaan rakyat dijadikan perniagaan ......



paling ketara ialah jalanraya / lebuhraya bertol bukan setahun dua , nampak macam buat selama-lamanya rakyat dibebani dengan tol-tol yang serupa gaji juga yang akan naik malah naik lebih kerap naiknya dari gaji rakyat...



hospital juga yang dulunya percuma dan RM1 kini sudah tiada.. secara umumnya rakyat yang berpendapatn rendah sahaja yang masih menggunakan perkhidmatan hospital kerajaan tapi kini bayaran dinaikkan... amat malang bagi golongan ini.....



pendidikan tiada yang percuma, dari tadika sehinggalah menara gading semuanya berbayar .. bila mula bekerja hutang sudah siap menanti untuk dilangsaikan buat beberapa tahun akan datang...



** agama rasmi semakin hari semakin menjadi tidak rasmi.... malah semakin hilang daulatnya ... jika ianya berdaulat tiada isu murtad , jika ianya berdaulat agama lain tidak akan berani menggugat...



Pendapat dan analisa peribadi ini adalah atas apa yang berlaku dan dilihat selama ini..... Apapun dibandingkan dengan banyak lagi negara yang merdeka sememangnya Malaysia amat jauh lebih baik 'menggarap' erti kemerdekaannya.....



Apapun I bangga menjadi rakyat Malaysia dan akan lebih berbangga jika apa yang dianalisakan di atas dapat bertukar sebagaimana yang sepatutnya bagi sebuah negara yang MERDEKA dan BERDAULAT !!

Friday, August 24, 2007

PUNAH SEGALA HARAPAN.......

Entry kali ini rated 18SX.... sesiapa yang masih di bawah umur, sila tinggalkan blog ini.... ( maya korea main jauh-jauh ye, sebulan lagi baru cukup umur..hehehe )


6pm....mimi , sofie dan I berangkat menuju ke rumah jiran sebelah rumah atas memenuhi undangan party graduation anak perempuan Ummu Muhammad .. sebelum itu kami menerima kedatangan tetamu dari suweileh, Nuh dan Asyraff..dari lepas jumaat dan terus sembang sampai hampir jam 6 petang.....


Awal-awal lagi I dah pasang angan-angan nak menari habis-habisan petang dan malam ni sebab ini adalah party terakhir rasanya di bumi Jordan sebelum berangkat pulang.... menari sesama muslimat apa salahnya, sekali-sekala nak jugak tayang body yang 'cantik' dan 'mengggiurkan' ini.....




Sampai kat rumah tu, 30 saat jalan kaki dah sampai ..... sebelah pintu rumah je... ada dah beberapa jiran lain yang hadir...lagu dah terpasang ... beberapa budak-budak perempuan dah mula menari termasuk mimi..biarkanlah..memang diaorang ni suka menari.... gambar tak boleh tangkap sangat sebab anak-anak dara Ummu Muhammad semuanya bukak tudung dan pakai baju ketat-ketat , ada yang berskirt pendek dan baju nampak ketiak dan dada.... ada yang pakai baju nampak pusat dan seluar nampak pangkal pinggul.... memang anak-anak dara ni cantik-cantik belaka dan ketika keluar semuanya bertudung..so sorry guys tak de gambar yang sexy ye...


Mula-mula ummu muhammad yang start menari 'gelek'.. mak ooiiii sexy nya gelek.... tapi nampak seksa jugak sebab body makcik ni lebih kurang sama macam body ummu zaid ( I lah tu..heheh)...tapi memang power jugak gelek dia.... dengan senyuman dan geleknya yang macam penari profesioanl, liuk-lentok tubuhnya boleh tahan juga....


Lepas tu anak-anak dara pulak yang menari.... lompat-lompatnya , hentaman kakinya mengikut rentak lagu..memang banyak betul energy .... makcik-makcik lain macam tak nak menari je.... i perasan gang makcik yang kaki menari bila ada party tak hadir kali ni, samada ada hal lain atau tak dijemput...... I tunggu je kalau ada makcik yang sebaya I masuk gelanggang memang I akan ikut menari, biarlah tak ikut rentak tarian arab ( yang kurang seninya ... ).paling tidak pun I akan menari rentak joget atau zapin ke atau moden dance.....

Satu tarian arab yang mesti ada waktu party adalah tarian 'elektrik'.... tubuh digoyang dan digegarkan ke seluruh tubuh macam terkena kejutan letrik.... yang pelik tu diaorang boleh control agar bahagian dada tidak begitu ketara getarnya..... taklah nampak lucah tariannya ( untuk wanitalah, taktaulah jika lelaki lihat mungkin 'terpesona' jugak kot )... memang hairan jugak sebab bergegar dari kepala sampai kakai tapi tidak di dada.... ( cubalah buat , I buat tak jadi.... gegar satu badan... malu I )

Maghrib I minta diri kejap nak pulang solat, sofie dah tak nak pergi semula..dia ni tak minat menari... ummu muhammad siap pesan lepas solat datang semula sebab ada juadah/manisan untuk tetamu...so, lepas solat I dan mimi pergi semula dan kami dihidangkan dengan kinafah, sejenis manisan yang sedap...nyum nyum....



Malangnya tak de sesiapa pun di kalangan makcik yang hadir bangun menari.... sambil anak-anak dara tu menari , sambil tu jugak bunga api dinyalakan di luar rumah....entah berapa kali dentuman bunga api kedengaran di bahagian luar dapur rumah....(bukan bunga api yang dalam gambar..)


Sampai habis party , makcik-makcik tidak bangun menari....ohhhh...hampanya harapan nak menari bersama...punah harapan.... nak join anak-anak dara tu memang I malu....eeiii tidaklah...body I dan body diaorang.... fuhhhhhh...buat spoil tarian diaorang tu kalau I join sama....


Best memang best bila bab party di sini sebab wanita di sini diberi kebebasan bergembira bersama dan tidak diganggu oleh kaum lelaki..... sebab tak dapat menari masa party tadi now I nak pasang lagu gelek arab nak menari sendiri...bye...bye......


(baru start menari sofie dah siap tergelak...tak sporting betul dia ni lahhh!!! )


Thursday, August 23, 2007

SEPAHNYA RUMAHKUUUUUUUUUU....

Tinggal lagi 2 minggu untuk berangkat pulang..terasa masa berjalan begitu perlahan... Rasa kalau dapat hari ni nak pack barang dan hari ni juga nak terus terbang, lebih senang begitu daipada packing dan packing dan maikn bertambah barangnya dari sehari ke sehari dan tahap bersepahnya rumah ke tahap yang amat serius....

Dah seminggu penyakit MALAS di tahap kritikal, malas nak mengemas, malas nak basuh baju, malas nak memasak, malas nak duduk dalam rumah, malas segala-galanya....

Pagi semalam sebelum keluar ke sekolah izzat untuk ambil result semester lepas dan sijil berhenti sekolah, I pesan pada Safiyyah agar kemas rumah dan masak dan buat segalanya...Tiba-tiba Mimi menyampuk..." Mama tu malas kemas ."amboi kecik dah pandai komplen , dia tu langsung tak buat apa, asyik main je....... Budak kecik tu pun perasan yang I dah tak buat apa kerja, macam mogok pulak...

Sampai sekolah Izzat perasaan gembira bercampur sedih. Gembira sebab Izzat dapat mumtaz/cemerlang untuk sessi semester lalu dan tahun lalu secara keseluruhan, semua subjects in Arabic except English language, apa lagi yang perlu dikata...Alhamdulillah.. TAHNIAH izzat sayang mama...semester lalu dia scored 96% dan keseluruhan dapat 92%.... cikgu semua ucap mabruk/tahniah dan kata izzat memang mumtaz/excellent.....

Sedih bila cikgu tanya kenapa nak balik malaysia dan minta agar Izzat terus sambung belajar di sini...sebak di dada sebab guru-gurunya semua berdedikasi dan baik belaka...

I bagitau yang tempoh kami selama hampir 2 tahun di sini telah tamat dan jika ada peluang kami mungkin akan ke sini lagi, InsyaAllah. Pengetua nya kelihatan sedih tatkala menerima cenderahati yang I sampaikan kepada pihak sekolah sebagai tanda terima kasih dan kenangan di sini. Terimakasih semua dan semoga jasa kalian diberi ganjaran oleh Allah swt.

Setiba di rumah nak pening kepala bila tengok rumah lagi tambah sepah... Zaid pulak keluarkan barang-barang yang ada dalam stor untuk ditapis sebelum dibawa pindah ke Mutah..... Ya Allah..dah sampai ke ruang tamu sepahnya....

Bila ke dapur....lega sikit sebab dapur berasap...menantu cayang I , Puan Azra ( baik menantu mama ) tengah masak mee kari.... ...nyum nyum...... Dr. Safiyyah (rajin Dr. ni ... Dr . takkan nak biar rumah sepah..ke ada Dr. yang malas kemas rumah ?? ) dah kemas dapur , basuh punggan dan sebagainya....

Petang semalam sambung balik packing barang di tingkat atas, 2 beg siap dan sekarang dah ada 4 baggages , ada lagi yang belum dipack...ingatkan dah kargo 20 kotak tak kuranglah barang yang nak dibawa sendiri, rupanya tak...

Hati tambah lega bila darling bagitau rumah di kemaman dah siap dicat semula dan wiring sedang dipasang semula ( yang dulunya dicuri ).... sebab ruang tamu dan dapur memang dikosongkan sebelum pindah ke Jordan...bolehlah jengok-jengok perabut baru.... moden and simple, tu yang I minat... (tak pasti nak penuhkan rumah dengan perabut ke tak sebab something BIG came up a few days ago... masih lagi RAHSIA dan TAK PASTI )

Well..for the time being, nak balik dulu malaysia, buat apa yang patut dibuat , puasa , raya , kenduri kawin....... rezeki ada di mana-mana, InsyaAllah.

Wednesday, August 22, 2007

NASI KERABU..... KASUT BARU....

Semasa pulang ke Mutah dari Laut Mati Gmin menjemput kami sekeluarga untuk lunch di rumahnya keesokannya. I kata okay , nanti kami datang...dulu pernah juga dijemput tapi masa tidak mengizinkan.

Lepas tu dapat sms dari Gmin minta ditangguhkan lunch kepada jam 6 petang sebab dia lupa hari tu adalah Jumaat dan masa agak terhad untuk menyediakan lunch... siap pesan agar jangan makan makanan berat sebelum datang sebab dia nak masak hari tu ....

sebahagian bandar Mutah dari tingkap rumah Zaid




5.45 petang kami bersiap ke rumah Gmin yang hanya 2 minit dengan van dari rumah Zaid ..nak berjalan nampak jauh jugak dan lagipun van memang banyak di hadapan rumah zaid sebab zaid tinggal betul-betul di tengah bandar Mutah, rumah atas kedai dan rumah Gmin sedikit di pinggir bandar....

Rumah Gmin di bahagian bawah, dua rumah bertembung jadi satu di dalamnya... 2 rumah ada 8 bilik dihuni 12 orang....

Tiba di sana , kami disambut oleh Gmin , Syahid dan Bidin...ahli rumah yang lain tiada kerana sekarang adalah cuti semester, so masing-masing berjalan ...... banglo Gmin besar, ada 8 buah bilik ( 2 buah rumah digabung dijadikan satu entrance)....


Tak lama lepas tu Gmin mula menghidangkan juadah pada hari itu..... NASI KERABU....

Nampak je nasi kerabu terhidang, I secara spontan macam nak menjerit keriangan.... SEDAPNYA, SEDAPNYA.... belum makan lagi dah terliur tengok nasi kerabu tu...



Tak tunggu dah , masing-masing memulakan misi memakan nasi kerabu sampai tak sempat basuh tangan sebab bila Bidin bawa bekas air basuh tangan kami dah start makan sebab Gmin dah jemput kami makan sebelum tu... kira tangan kami masih bersih sebab masing-masing dah kira ready bersih dari rumah yang hanya 2 minit perjalanan...hehehe.



Fuyooooo .....nasi kerabu yang paling kaw pernah gua makan ( terlalu sedap kena describe guna bahasa rock ...hehehe). .... memang terlalu sedap...kelapanya, sambalnya, ikannya, sayurnya, cili soloknya, keropoknya, nasinya...pendek kata semuanya sedap ...I siap mintak azra letak nasi extra... azra siap makan tambah lagi..zaid dan izzat memang bertambah lah, mimi yang kecik tu pun orang dah berhenti makna dia masih lagi ratah ikan, safiyyah rasanya tambah jugak, tak pasti dah sebab duk sibuk mengamati keenakan nasi kerabu tu...MEMANG SEDAP , SEDAP BETUL...


sedapnya sampai tak sempat basuh tangan dah nyap nyap , nyum nyum....

Minuman/dessert nya pulak, honeydew milkshake..... so yummy.... 2 gelas I minum..... sedapnya...

Siapa sangka anak bujang /pelajar pandai masak sedap....memang dah jadi kebiasaan pelajar yang belajar luar negara pandai masak tak kira lelaki atau perempuan sebab kalau di dalam negara , makanan senang dan mudah diperolehi/dibeli...tak perlu susah-susah, tapi bila berjauhan, nak tak nak kena jugak tahu memasak.....

Zaid pernah bagitau Gmin memang pakar masak , kalau dia masak , kejap je siap, laju je tangan kerja di dapur..untung sapa dapat Gmin... sapa tu ekkk, macam kenal je...

Nasi kerabu Gmin ni memang takkan dapat dirasai di mana-mana , kalau dijual di Kelantan/terengganu pun tak sama rasanya... Nasi kerabu Gmin paling best.. bukan gurauan, kami semua sepakat memang ianya the best.....


Masa keluar rumah nak balik , tiba-tiba I tengok kasut yang I letakkan betul-betul di depan pintu rumah Gmin dah tak de, I ingatkan kasut I dah dialih ke tepi..... pastu Gmin and Syahid macam menyakat mimi, mana kasut mimi, so I ingatkan diaorang saja sorok kasut mimi nak menyakat(mimi dah biasa dengan Gmin ).... cari punya cari...SAH lah kasut kami telah tiada, dicuri oleh budak-budak arab yang sebelum tu Bidin ternampak mereka ada di luar rumah .... tak sangka pulak datang nak mencuri... my old black sneakers ( dah buruk pun dicuri jugak), sandal azra yang baru dibeli di malaysia masa balik Jun lalu dan selipar mimi yang baru 2 hari dibeli di Irbid dan baru kali ke 2 dipakai semasa ke rumah Gmin .....3 pasang semuanya... kasut orang lain agaknya belum sempat dicuri dan mungkin masa Bidin nampak tu budak-budak tu datang semula nak curi kasut yang lain...agaknyalah...


Mimi menangis...sayang sebab selipar baru.... I pulang pinjam selipar ahli rumah Gmin dan dari situ kena jalan kaki sebab van jarang masuk ke kawasan tu... zaid gendong mimi di belakang , kami meredah tanah kebun yang kosong tapi berduri kerana nak ikut short-cut.... Senaman yang diperlukan waktu itu kerana makan banyak sebelum tu...
Ssampai di bandar terus pergi kedai kasut dan mimi beli sandal pink baru dan I beli selipar hitam ...azra tak beli sebab ada kasut lain di rumah.



Hilang kasut pun tak pe sebab dah dapat ziarah rumah Gmin dan rasai makanan yang paling enak.....NASI KERABU dan balik dapat KASUT BARU...

Terimakasih Gmin, Bidin dan Syahid kerana melayan kami laksana tetamu kehormat yang tidak akan kami semua lupakan, InsyaAllah. Semoga kalian dimurahkan rezeki, dipanjangkan umur kita berjumpa lagi, InsyaAllah.

Tuesday, August 21, 2007

Lipatan Sejarah Pemangkin Ibadah....

Salam pagi Selasa buat semua..... pagi yang sentiasa indah buat penghuni muka bumi Allah ini ... selagi masih boleh bernafas selagi itulah kesyukuran dipanjatkan buat Yang Maha Esa...... ALHAMDULILLAH atas segala rahmatMU......


Musim panas tahun lalu sewaktu melawat sekitar Karak dan Mu'tah , semua gambar sebagai kenangan entah macamana terdelete dek kerana kesilapan teknikal di dalam sebuah PC di Mu'tah...habis semua gambar hilang...


Jadi, minggu lepas sewaktu berada di sana, kami mengambil kesempatan menziarahi semula tempat-tempat yang penuh nostalgia itu walaupun tak semua tempat dapat dilawati....


Kampung Middin yang tidak jauh dari Mu'tah menjadi destinasi kami menjejaki sejarah Nabi Syuai'b kerana di sini terdapat sebuah mata air yang dinamakan Mata Air Nabi Syuaib,tempat pertemuan Nabi Syuaib dengan Nabi Musa. Walaupun ramai yang berpendapat Mata Air Syuaib yang sebenarnya terletak di Arab Saudi, tetapi di Middin juga tidak kurang popular riwayatnya(walaupun hanya sedikit sahaja orang yang tahu sejarah di Middin ).



di luar muka gua ...




Gmin di dalam mata air...(sorry letak gambar Gmin sebab nampak clear airnya )



Airnya begitu sejuk dan matairnya tak berhenti keluar dari celahan batu.....begitu nyaman sekali berada dalam gua kecil tersebut.....

Selepas Kampong Middin, kami menuju ke Kampong Syihabiyyah, terletaknya kalimah ALLAH di lereng bukit yang jelas kelihatan walaupun dari jauh....... Kalimah ALLAH ini telah ada di lereng bukit di Syihabiyyah sejak sekian lama...... Memang begitu menakjubkan dan terharu dan sebak melihatnya....



kalimah ALLAH jelas di lereng bukit.... ada secara semulajadi...


Kemudian sebelah petangnya kami berkesempatan ke Ein Sara, 'air terjun' terkenal di Karak, yang tahun lalu kami dikejutkan dengan makcik membasuh bulu kambing di hulu dan orangramai mandi di hilir sungai yang tak berapa ada air tu.. kali ni tak berapa ramai orang yang datang berkelah dan yang ada hanya pakcik arab 4 orang yang membasuh tomato untuk dimakan sebagai snack mereka sambil sembang-sembang di batu kecil di tempat yang sama makcik membasuh bulu kambing dulu...

Ein Sara....pakcik arab sedang berkelah makan tomato...dulu makcik arab basuh bulu kambing di situ...


Keesokannya kami menuju ke Mazar, 5 minit dengan van dari Mutah... kami ke makam para syuhadah perang Mu'tah...as syahid Zaid bin Harithah, as syahid Jaafar bin Abu Talib dan as syahid Abdullah bin Ruwaha..... betapa sayu mengenangkan betapa berani dan teguhnya iman mereka , sanggup bertarung dan mengorbankan nyawa demi ISLAM dan begitu terharu bila mengenangkan mereka sudah punya mahligai di syurga sebagai ganjaran jasa yang terhingga terhadap agama tercinta...

makam as syahid Zaid bin Harithah.


makam as syahid Jaafar bin Abu Talib


makam as syahid Abdullah bin Ruwaha



Perjalanan di bumi anbiya' ini hampir tamat ...Alhamdulillah dapat juga kami semua menziarahi pelbagai kesan sejarah dan semoga ianya menjadi pemangkin menguatkan lagi ibadah kami sekaligus menjadi umat Islam yang cemerlang sebagaimana yang diperlihatkan oleh umat terdahulu...Amin.


Monday, August 20, 2007

Goodbye Dead Sea !!!!!!!



I have been to Laut Mati / Dead Sea for a number of time but I never set my foot or even touched the salty sea water before…never… don’t know why… each time I went there I felt a bit detested knowing the history of the Dead Sea…sometimes I felt so touched and sad by the fact that almost all people of Sodom and Ghomorra tribes were folded and blended deadly in this saltiest sea / lake after they refused to give up their disgusting habit, act of HOMOSEXUALITY…..


Satellite view of the Dead Sea. NASA.


Why is it Called the Dead Sea?

Sounds kinda creepy, doesn't it? It's called the Dead Sea because nothing lives in it. It is some of the saltiest water anywhere in the world, almost six times as salty as the ocean! The Dead Sea is completely landlocked and it gets saltier with increasing depth. The surface, fed by the River Jordan, is the least saline. Down to about 130 feet (40 meters), the seawater comprises about 300 grams of salt per kilogram of seawater. That's about ten times the salinity of the oceans.




There's no seaweed or plants of any kind in or around the water. There are no fish or any kind of swimming, squirming creatures living in or near the water. As a matter of fact, what you'll see on the shores of the Sea is white, crystals of salt covering EVERYTHING. And this is no ordinary table salt, either.




The salts found in the Dead Sea are mineral salts, just like you find in the oceans of the world, only in extreme concentrations. The water in the Dead Sea is deadly to living things. Fish accidentally swimming into the waters from one of the several freshwater streams that feed the Sea are killed instantly, their bodies quickly coated with a preserving layer of salt crystals and then tossed onto shore by the wind and waves.

I've said to myself that before leaving Jordan, I would touch and at least sit in the water and so I did it last Thursday...


I never thought it would be hard to step foot in the water...it's so painful to step on the sharp pebbles found in the water and the muddy slimy soil in the water made me yell for a few times, trying to avoid those pointed and sharp pebbles... I just sat in the water for a few minutes and it was surely very salty... Izzat, mimi and sofie were yelling and shouting and rushing to the shower after their eyes were splashed by the salty water....



It's not an enjoyable experience.... I should have worn my sandals/shoes.


I ' ll remember this moment for the rest of my life..... leaving the Dead Sea with a mix feeling.... happy to have been able to touch the water but at the same time feeling so sad to still remember the severe punishment by God to the unbelievers.....


Goodbye Dead Sea !!!!!!!!!!!!

Sunday, August 19, 2007

I LEFT MY HEART IN THE BEDOUIN TENT...


Thursday 16th August 2007 I finally got a chance to visit the Bedouin Tent /settlement somewhere near Mu’tah….such a bless, Alhamdulillah.

Thank you Eiiid (the van driver ), Gmin/penghuni sahara and Zaid for making this visit a marvelous and memorable moment of my life…. Thank you.
Thank you.


We saw a few Bedouin tents in the middle of a bare flat land from the main road on the way from Karak to Mu’tah…..Eiid, the driver then turned right heading towards the tents…a few cars and a coaster were also there near the tents..Eiid stopped at one of the tents and was greeted by a young man from the tent. They were having a wedding party and reception ….The young man then invited all of us to join them in the tent….





I was extremely happy knowing that I had a chance to really be sitting in their tent and meeting the real Bedouins.

The men went to the men’s tent and we , 4 of us..( Mimi, Sofie, Azra my DIL and I ) headed towards the ladies’ tent just next to the men’s tent.




The ladies welcomed us warmly… they were so happy to have us as their guests ( uninvited !! ) they let us sit in the corner near the entrance … in no time , we were surrounded by the Bedouin kids ..After having our own space and a few ladies came to say salam to us , we were then served with their traditional delicacy…the Bedouin mansaf… the original taste of mansaf..rice with lamb cooked in goat’s milk /yogurt… I was reminded by Zaid before getting into the tent, if served with mansaf or any kind of food, I have to taste it, no matter what, it’s their norm to serve the guests and as their guests it’s a ‘must’ to taste it to show our respect to them..



All this while, mansaf is the only Jordanian food that I had never ever liked … just couldn’t swallow the gravy and the sour goat’s milk… It’s said that ‘ A person is not a Jordanian until he likes mansaf ’…. (I would rather maintain to be a Malaysian !!)




mansaf for men (above) .. for ladies (below)






They served the mansaf in a big tray and luckily they gave us spoons to scoop the rice and there’s a also a big roti in the middle together with many pieces of lamb. I started to scoop the rice and pick a little bit of the lamb with a bit of the gravy…

Sitting next to me was Azra and while chewing the food, she said to me in a nauseating voice…

” Mama, I feel like vomiting…”…

I said to her ( I was feeling the same… the rice stucked in the middle of my throat )…

“ Just eat it slowly and swallow..please do not vomit…”..

Luckily we didn’t vomit …The lady and the kids were all staring at us….We prayed to God to please don’t let us vomit there….

I only ate 2 small scoops of mansaf and I tried to ‘release’ ourselves from the ‘mansaf ordeal’ by asking the ladies whether I could snap a few pictures…they said YES…. I was almost on my feet to take pictures when the lady ‘asked’ us to eat some more mansaf before taking pictures….( why couldn’t she read my face and mind…eating mansaf is a torture !!! ). I then continued eating only the bread and pretended saying the mansaf is delicious…( a great pretender..hehe )…she told us this is the Bedouin mansaf, different from any mansaf sold out there…ooowww woooww great…but it’s just not our taste…how I wish I could eat the whole tray of it….


We then took a few pics of the bride…a very beautiful Bedouin bride in a wedding dress and uncovered hair..( Sorry, the original face of the bride is only for us to keep, I ' have ' her worn the 'tudung' just for you guys....this Bedouin tribe is all muslims, so I am not going to publish the original uncovered hair of the bride…) The ladies were dancing infront of the bride….. the kids never stopped posing for our camera.
sorry for the not so stylish 'tudung' that I put on her.......


In the mean time, Zaid, Izzat, Gmin and Eiid enjoyed themselves eating mansaf with the goat’s head in the middle of the tray…. These guys are more than Jordanians…they loved this mansaf and even said that this is most ‘kaw’ kaw’ mansaf they have ever tasted…Gmin said he could see the goat’s hair was still on its head… ( kalau dapat kepala kambing macam tu, dah sah kami muntah.. !!!!! )

Then it was time to say goodbye..the ladies even asked us to stay a bit longer , but we told them that we had other places to go…a few villages in Karak and the Dead Sea….

This Bedouin visit will always be my precious wonderful memoir here in Jordan…

As Gmin told me , this visit is his best present to me before I’m flying home..…

What else can I say… YES, YES, THANK YOU , THANK YOU… this is the best present ever….

( my next dream comes true… swimming in the dead sea !!! )



Monday, August 13, 2007

I LOVE A 'GENTLEMAN ' MAN

Salam pagi Isnin.... hari membasuh pakaian..sambil menanti mesin basuh membantu basuh pakaian, sambil tu my PC bantu I membaca berita dan blog rakan-rakan ..... alangkah bagusnya kalau ada pelbagai mesin yang dapat membantu membereskan kerja seharian... yang paling I inginkan adalah mesin melipat pakaian.....lama dah request kat my darling nak hadiah harijadi mesin lipat pakaian tapi sampai sekarang tak dapat....huhuhu.

Semalam masa jalan-jalan, shopping-shopping di Zarqa( 30 minutes by bus from amman ) , I perasan ramai mak arab yang bershopping macam I jugak.... maksudnya shopping dengan anak-anak je, suami tak ikut sama..... maknanya kalau yang ada anak-anak kecil, terpaksa mendukung ( jarang yang guna stroller) anak sepanjang bershopping... fuhhh gagahnya mereka... semput jugak kalau baby yang tembam tu nak didukung dan tempat shoppingnya besar pulak....

I perhatikan jugak kalau yang bershopping bersama suami pun, selalunya mak arab yang mendukung anak, si suami jalan sambil hisap rokok, selamba je biar si isteri dukung anak... Di Kemaman dulu pun biasa I lihat bapak-bapak biar je mak-mak yang dukung anak .... Perbuatan sebegini tak pernah/jarang sekali dapat dilihat di negara barat... bapaknya kebanyakannya gentlemen.... mereka sendiri mendukung atau menolak pram/stroller .........

Memanglah bukannya susah mendukung atau menolak stroller , tetapi apalah salahnya membantu isteri yang sekali-sekala nak senang berjalan , memilih barang yang hendak dibeli atau sekadar menikamati window shopping....

I ingat semasa mula-mula tiba di US dulu...masing -masing kami yang perempuannya duk 'admire' nya kat lelaki mat saleh dek kerana ' kegentlemenan' mereka... naik lif, dibaginya kami naik dulu, ditekannya butang lif nak ke tingkat berapa, dibaginya kami yang keluar dulu dari lif, dibukanya pintu kedai untuk kami, ditolongnya angkat /kutip barang kami yang tercicir/terjatuh( saja kadang-kadang tiru macam dalam filem...nampak si hensem buat-buat jatuh buku... hehehe )...dahlah hensem , gentlemen pulak tu, mana tak 'cair' dibuatnya... sampai ada satu kawan I dari TKC yang awal-awal cakap dia akan cari mat saleh untuk jadi suaminya... DIA DAPAT dan menetap di sana dah lebih dari 24 tahun....... itulah penangan sifat gentleman yang memikat hati wanita....





Alhamdulillah walaupun I tak (dapat )kahwin mat saleh. my darling lebih dari orang putih tau ( rambutnya dah putih sangat dah ).... sejak I mula kahwin dia memang ikut cara mat saleh layan wanita/isteri... taklah duduk goyang kaki(sebab kami sama-sama belajar..) , laundry dia yang tolong buat, masak pun dia tolong ( duluuuu, now, tak dahhhhh ) ,kalau keluar berjalan, dia yang tolong tolak stroller anak , pintu dibukanya untuk I masuk/keluar dulu, pendek kata memang gentleman lah darling I ni... ( nak puji darling hari ni , ye ling sayang ... )

Apapun, rasanya dah dapat keluar bershopping bersendirian atau bersama kawan-kawan perempuan yang lain sudah merupakan sesuatu yang amat baik..maknanya si suami masih lagi memberi kebebasan pada isteri untuk keluar bersosial , tidak terperap dan dikurung di rumah sahaja, dari pagi hingga ke pagi esoknya (sudahnya kerja 24/7 ) asyik bekerja di rumah tanpa ada sedikit masa untuk bergembira bersama sahabat....

I'll be out of town for a few days...nak jalan-jalan (shopping-shopping lagi...)kenangan buat kali terakhirnya di bumi yang dikasihi ini.... salam jalan-jalan buat semua........semalam Zarqa. hari ni ????? , Esok ??????.... jalan je..... harap dapat ziarah khemah badui ( Zaid n Gmin..jomlah teman mama /makcik gi khemah badui ekkkk ).....

Saturday, August 11, 2007

Kisah di sebalik Israk Mikraj....

Kisah 1

Ketika bershopping di city center siang tadi, terasa ingin buang air kecil tak dapat hendak ditahan-tahan.. Sementara sofie menanti 'sand bottle' nya untuk disiapkan, Mimi dan I pergi ke arah tepi Masjid Hussein dengan harapan adanya tandas untuk melepaskan hajat. I selalunya menanti Zaid yang ke tandas di situ... Bila tiba di muka pinta tandas, I pun tanya seorang penjual ..(buat-buat pandai arabic...jangan gelak ye ustaz/ustazah yang membaca entry ni ye )

" Wen hamam / di mana tandas ? "

dia jawab...

" Rijal , hon/ lelaki di sini.. "

I pun tanya lagi ..

" Nisak / wanita ? "

dia jawab...

"mafi /tak de . "

I kata lagi...

" Syu , mafi / apa, tak de ? "

dia angguk... Ah sudah , kata dalam hati I, tandas wanita takde, hanya lelaki saja ke yang perlu ke tandas, dah lah tempat wuduk wanita tak de dalam masjid hussein ni dan tempat solat wanita adalah sebesar storeroom je...

I tak puas hati, kali ni i tanya seorang penjual lagi yang tak jauh dari tandas 'rijal ' tadi....

"Is there a toilet, wc, hamam for nisak, ladies ??? "

Ha, sampai macam tu i tanya nak kan kepastian... dia geleng sambil kata " mafi /tak de "...hampa ...... akhirnya berjalan ke restoran yang agak jauh untuk lunch dan ke tandas....


Kisah 2

Balik dari shopping , letih sangat I terus baring atas sofa di ruang tamu dan on kan tv, cari-cari channel mana yang agak menarik....tup-tup adalah kisah visit malaysia di channel Arabian Travel... macam-macam kisah sampailah kisah masjid yang cantik-cantik di malaysia termasuk Masjid Kuala Lumpur dan Masjid Putrajaya...

Satu perkara yang menarik perhatian I bila di Masjid Kuala Lumpur ditunjukkan adanya Bilik VIP..... teringat I akan masjid di Kuantan yang bukan hanya ada Bilik VIP tapi juga Tandas VIP yang sentiasa berkunci sebab mungkin VIP jarang ke masjid..... I bandingkan masjid di sini, tak kelihatan Bilik VIP dan Tandas VIP(??? )..... mungkin I hanya bermimpi sekiranya ianya wujud di sini....

Kalau di masjid pun dibeza-bezakan VIP dan orang awam, I bertanya pada diri sendiri....apakah nilai solat VIP lain dari solat orang awam ???

I bawakan kisah masjid dan tandas di atas sempena peristiwa Israk Mikraj yang berlaku setahun sebelum Nabi Muhammad saw berhijrah ke Madinah yang membawa erti dan pengajaran yang tidak ternilai besarnya kepada seluruh umat manusia .......

IMBAUAN peristiwa Israk dan Mikraj menjelma setiap kali tiba tarikh 27 Rejab. Israk dan Mikraj adalah peristiwa besar yang mengandungi hikmah agung menunjukkan kekuatan Allah mencipta alam ini. Al-Quran mengabadikan peristiwa itu dalam surah al-Isra’ dan an-Najm. Ia membuktikan impak sebenar peristiwa itu yang membenarkan kerasulan Nabi Muhammad SAW dan tidak mengehadkan risalah (al-Quran) yang dibawa Baginda diturunkan kepada bangsa Arab semata-mata

.Ulama mencapai kata sepakat sesiapa yang meragui atau tidak mempercayai peristiwa Israk dan Mikraj hukumnya adalah kafir. Ini jelas dinyatakan dalam firman Allah Taala yang bermaksud:

“Maha suci Allah yang membawa hamba-Nya pada malam hari dari Masjidil Haram di Makkah hingga ke Masjid Aqsa di Palestin yang diberkati sekelilingnya untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Allah jugalah yang amat mengetahuinya.” (Surah al-Isra’, ayat 1)

Peristiwa paling besar dan penting diterima Baginda SAW ialah perintah Allah supaya umatnya melakukan ibadat solat fardu. Sewaktu tiba di Sidratul Muntaha, Rasulullah SAW menerima perintah melakukan ibadat solat untuk seluruh umatnya iaitu sebanyak 50 waktu sehari semalam.Sebaik menerima perintah itu, tanpa banyak bicara Rasulullah SAW dan Jibril bersiap untuk turun ke bumi. Pada ketika itu, Baginda SAW bertemu Nabi Musa yang bertanyakan hal itu.

Selepas mendengar penjelasan Rasulullah SAW, Nabi Musa berkata:

“Kembalilah kepada Tuhanmu dan mintalah sedikit keringanan kerana bilangan itu tidak akan terdaya dilakukan umatmu ya Muhammad.”

Rasulullah SAW dan Jibril kembali menghadap Tuhan. Selepas dipohon keringanan itu, maka jumlah solat dikurangkan kepada 40 kali. Apabila berjumpa dengan Nabi Musa kembali, dia meminta Rasulullah SAW menemui Allah Taala sekali lagi supaya jumlah itu dapat dikurangkan lagi.

Beberapa kali Rasulullah berulang alik menemui Allah Taala, sehinggalah Allah mengurangkannya kepada 10 dan akhirnya menjadi 5 waktu saja. Nabi Musa masih merasakan umat Muhammad tidak akan mampu melaksanakan ibadat solat lima waktu itu tetapi Rasulullah SAW nekad untuk tidak lagi menghadap Allah Taala kerana Baginda berasa malu untuk berdepan dengan Allah.

Satu perkara yang masih bermain di kepala I yang masih tidak dapat menerima yang Masjid Hussein tiada tandas dan tempat wuduk wanita... adalah .. bagaimana kah umat islam dapat menyempurnakan ibadat solat kerana tiadanya prasarana yang memudahkan umat islam beribadat dengan selesa...dan adakah dengan adanya bilik-bilik dan tandas-tandas yang mendiskriminasikan golongan bangsawan dengan orang bawahan dapat menjadi pemangkin umat islam melakukan ibadat solat sekusyuk mungkin????

Harapan I semoga peristiwa israk mikraj ini menyedarkan kita semua bahawa Allah tidak melihat pangkat, harta dan darjat manusia, apa yang dilihat dan diukur hanyalah keikhlasan dalam melakukan sebarang ibadah sementara kita hidup di dunia....

MALLS HUNTING......

Good Morning Jordan........... 24 mornings to go before...Good Morning Malaysia !!!!!!!

I've been so busy for the past 4 days and today is a another busy day for me...... Imagine... I've been 'malls hunting ' to 4 shopping malls in a week....... Mukhtar Mall , Mecca Mall , Istiklal Mall and City Mall... before that I'd been to Majdi Mall and Amman Mall...... All Malls are okay for shopping and they are up to my standard except that Mecca Mall.... Once , I surveyed the price of a table cloth with the same design and material..wowwww..... 5X higher of the one sold at the city centre.....

I've done almost all of my last-minute shopping.... today I'm going to issue my flight tickets.... the 5th of Sept from Amman to Abu Dhabi and my darling hubby will join us from there to KLIA... He'll be with us for a 3 weeks before flying back to his 'nest' in abu Dhabi...

So this year, my family will celebrate our hari raya in FIVE different countries...Malaysia, UAE, Jordan, Ukraine, South Korea..... this year is our new record..... we'd done FOUR countries ...but FIVE....

Will it be a celebration?????

I have my mom and siblings to celebrate...well , I guess my hubby has his colleagues , maya and sofie have their friends, zaid has his lovely wife...... even if we're far apart ....we 're still ONE Big Happy Family.......... ( sedih tetap sedih.... )

Gotta go now....... if I wait until later , the taxi drivers become more fussy...... " no, I don't go to abdali.... no, not balad, it's jam....... no, no...I don't speak English.... no, no I don't understand... that place ?? 3JD, 5JD.... meter is just 1.7JD, 2.4JD......" songelnya menjadi-jadi.... yesterday , I told sofie...I can't wait to drive my car when I'm home and NO MORE TAXIiiiiiiiiiiiiiiiiiiis........ enough is enough...

The reason I don't drive and never intend to buy a car here... I"M SCARED DRIVING HERE BECAUSE THEY DRIVE LIKE CRAZYYYYYYYYYYYYYYY.....and..... I have high blood pressure !!!!!!!

Today I'm not going to go ' malls hunting '...it's just plain jordanian/palestinian shops all around balad(city centre..).......... nak beli souvenirs ( for my fellow bloggers....sssyyyyyyy !! )


HAVE A NICE WEEKEND !!


Friday, August 10, 2007

Thank GOD It's Friday....TGIF...



LOS ANGELES - Sixty-one stars from the Hollywood Walk of Fame — including those of Charlton Heston, Cary Grant, Clark Gable and Frank Sinatra — have been removed and stored while a $500-million hotel-shopping-housing project is built on Vine Street near Hollywood Boulevard.


Eight of the terrazzo star squares crumbled as they were removed from the walkway.



"We saved the brass. They'll be rebuilt," said Tim Maxwell, project manager for Webcor Builders, which is involved in the construction project.


The stars were placed in a secure warehouse, where they'll remain until the project is completed in 2009.


While reading this news this morning, I couldn't help but to imagine myself being a famous person in this world.... my name and pictures are everywhere ... everybody knows who I am.... I am famous for helping the needy citizens all around the globe.... I am also known for my contribution to upgrade the prestige of makcik blogger.... hehehehe... perasan...sekali-sekala nak hiburkan hati....





Yes , my name is there in the Makcik Blogger Hall of Fame....... (another merepek for a day... T.G.I.F )

( for me , being famous is leading myself to a destruction of my own privacy..... NO ..NO...NO... I don't want to be famous....)

ALONE BUT NOT LONELY...

Feeling FRESH..sipping my own teh tarik in my kitchen , it's quite cold this morning, I let the kitchen sliding door open.... facing the 'great wall' at my backyard .... the greenberry tree is only left with its greenish leaves, the grape tree is still with no grapes ( hopeless to see its fruits , the season is gone !! ) .....all I could see is an empty space with an empty storeroom and a serene , quiet neighbourhood in the early Friday morning .... ( Friday is a holiday, most arabs wake up very late coz they have their night outing/party until dawn...)

Not to mention, my mimi and sofie are also still asleep...it's 7.50am ( as I'm typing this ).. izzat went for his 'sleepover party' ( playing pc games until dawn ) at Nuh' s house in Suweileh..he went straight to Nuh's house after his futsal craze at Al Hussein Park....

Basically, I'm all alone .... it's been my routine and I'm not complaining.... (Hari ni nak cerita merepek sikit ,lama dah tak merepek !!! )

Somewhere back in Kemaman, I was always wishing that I had a great time alone, no 'running' and rushing 'working ' like crazy..( I'm a full-time housewife, if you're too, then you know what I'm talking about...)...sometimes I had '15- 20 TO DO ' things listed and pasted on my car dashboard... I started my day by sending Izzat and Maya to schools ( 2 different schools with 2 opposite directions, one on the way to Kerteh and the other on the way to Kuantan... ), by the way , most of the time, I'd stop at any stall to buy their breakfast..... ( never had time to prepare it !! )....

Almost noon and there I was, still driving my car , searching for a vacant parking lot in the 'yellow town' , kemaman... needed to get to Nabilah Clinic to 'replenish ' my blood pressure and diabetes pills......usually if I got the parking space, I'd get all kinds of medicines and vitamins so that I won't have to come again and agian and spin my head to spot an empty parking lot.... Kemaman is booming but parking lots is way far from ample.....

At 2pm , I fetched Maya from school ( I am a loving mother, even if maya had extra classes at 3, I'd let her be home for a while, eating ( lunch bought from my favourite restaurant in Kampung Mak Cili.... somewhere in kemaman lah ...) , bathing and went right back to school... however, I wasn't all the time a 'loving/caring ' mother especially when I was terribly busy with other stuff.... I told her to stayback, I'd fetch her back at 6.30pm when she finished all her 'business' at school... I remember at one time, I got really mad with the teacher in charged of the debate team.. maya was one of the debators and they even practised until late at night... the teacher is a male teacher and he said he would send maya home when the practice was over... On NO, NO , NO... I wouldn't let any man, even if he's her teacher to send my daughter late at night in his car..... NO!!! So, I went to wait for her ..she said it would finish by 10.30pm...I waited and waited until 11....still not there... It was at 11.15 or something that she finally 'emerged' from her class together with 2 other girls , a boy and the teacher..... Maya knew that I was angry ( I was and still am a punctual mommy ).... I told her to withdraw from the debate team ....actually I was so exhausted that day...and waiting is my number ONE hatred.... She didn't say anything...That was not the first time that I 'persuaded ' her not to be an active girl at school...( I hate being so active before, I wished I was an ordinary school girl with lots of fun at achool...), It was like , I wanted Maya to make my wish come true...I wanted her to only concentrate on her studies( she's doing so great already at that time )...but did she ever listen to my advice ?? NOPE...she was elected to be a prefect ( I agreed at last but warned her not to accept any offer to be the HEAD GIRL..she didn't tell me until very late of the year that she was appointed to be the Treasurer of the prefect body.... Back to the debate ..... the next morning I told her she could be in the debate team but, but please,please be on time .... I couldn't bear waiting........

Woooow it's been an hour now that I have done my 'merepek' part...mimi and sofie are already enjoying their breakfast( only mimi enjoys her teh tarik sofie seldom has breakfast ).... fried kueh teow with teh tarik , mimi only has bread....

It's this fine and calmy day that will definitely stuck in my mind .... being back again in Kemaman ....ohhhh well.... I can now imagine...early in the morning, sending Izzat and MIMI to 2 different schools....hope to get mimi enrolled in a school that is on the way to Kuantan.... or get Izzat and Mimi on the school buses..... EASIER isn't it ???? (I've tried before but as I told you I am a loving and caring Mommy.. It's sad to see my darlings came back from school with somekind of heavy sweat smell and the look at their faces..PITY them...let me the only one who's tired not those darlings of mine.... the time will come when they have to be by their own..( now, I could see how maya is 'running and rushing' to settle her life by herself)



Before I go, yesterday I made this 'oreo cheese' dessert ( got from dapur maklang . simple and yummy . tq maklang !!) and I got my flight tickets paid but I'll get the tickets tomorrow....get to keep on packing.....I just can't wait to fly Mak , I'm coming home !!!!!!!!!!!!


Wednesday, August 08, 2007

DUKA DI KALA RAMADAN........

Pagi Rabu yang ceria dengan suhu yang agak rendah pagi ini (ketika ini 20 darjah celcius ) ....walaupun suhunya akan bertambah menjelang tengahari , namun dengan hembusan angin , akan sedikit menyamankan suasana musim panas ini....

Ketika membayangkan suasana Ramadan yanga bakal dilalui di tanahairkelak, I kemudian mengimbau kenangan berpuasa di bumi Jordan ini ( Ramadannya meriah ).....satu perkara yang hinggap di ruang kotak memori ialah satu peristiwa sedih yang berlaku musim ramadan yang lalu...ianya berlaku ke atas seorang ibu muda yang juga merupakan bekas anak murid I yang sudah punya anak 2 ketika itu.....

Ia ada sangkut paut dengan 'fenomena' masakini iaitu suami bekerja di seberang laut dan meninggalkan anak-isteri demi mencari sedikit tambahan rezeki .....( sebagaimana kami juga !!! ).......

Pertengahan Ramadan tahun lalu, I menerima sms dari M ( kami rapat dan selalu berhubung, anak murid , dah macam kawan-kawan )... dan nada smsnya mengundang tandatanya....... smsnya... " Tak taulah teacher ( dia panggil saya teacher ) apa nak jadi dengan hidup saya...".... tersentak seketika mendapat sms begitu...

I terus call dia....

Suaranya seperti dah macam putus harapan, tak bermaya.... dipendekkan cerita...dia baru tahu hari tu ( khamis , memang I ingat hari tu !! ) yang ada orang call bagitau suami dia ada affair dengan isteri orang..... dan suaminya baru saja mengaku yang memang benar ..dia telah bersama dan berzina selama lebih dari setahun dengan isteri orang tersebut...

I benar-benar ingat si suami ada affair di seberang laut, suaminya bekerja sebagai PA seorang jutawan yang selalu berulang-alik /menetap sementara di Eropah.......

Rupanya si suami tidak bermain kayu tiga dengan minah salleh di luar negara ( itu yang dikatakannya ), affair dan zina mereka adalah semasa si suami balik bercuti ke tanahair dan tak jauh dari rumah M ni.....


M kata si suami wanita yang terlibat sudah menceraikan isterinya setelah mengetahui isterinya curang... so, perempuan tu call M nak minta suami M berkahwin dengannya atas dasar mereka berdua telah lama terlanjur..... setiap kali suami M pulang ke tanhair, mereka pasti bersama.......

M bagitau , dia minta suaminya ceraikan dia sebab dia berasa begitu 'jijik' untuk hidup bersama lagi....tapi suami M kata dia seakan-akan 'dipukau' oleh wanita tersebut dan dia merayu pasa M agar menerimanya kembali dan berjanji tidak akan mengulangi perkara tersebut dan dia tidak akan mengahwini wanita isteri orang itu... Dia ada sebut betapa dia terhutang budi pada M kerana zelama ini M tidak pernah mengeluh ditinggalkan berseorangan menjaga 2 anak kecil kerana M faham apa yang dilakukan adalah demi kesenangan dan masa depan yang cerah buat mereka sekeluarga........

Apa yang dapat I lakukan bagai membantu menyelesaikan kemelut jijik tersebut ?????

Terdiam dan menitis airmata , menangis ...kami berdua menangis..... tak tahu apa yang harus dilakukan......

I tenangkan diri dan mula berfikir secara positif..... ini lah nasihat yang I berikann pada M , sebenarnya I buntu !! .....

Sebab suami M dah mengaku bersalah, eloklah M maafkan dan mulakan hidup baru atas alasan setiap manusia punya kelemahan dan ianya telahpun berlaku, tak boleh diulang semula ... walaupun jijik untuk bersama.... ambil masa lebih sedikit untuk kembali sayang pada suami... anak-anak masih kecil dan M pula tidak bekerja... apa yang penting suami M mengaku yang dia tidak akan mengulangi perkara keji itu lagi .......

M berjanji yang dia akan cuba bersifat pemaaf( memang amat sukar melupakannya ) dan demi masa depan anak-anak dan perkahwinan mereka yang masih mentah ( tak sampai 5 tahun ), M akan cuba menerima suaminya kembali..... M mengakhiri perbualan telefon kami dengan katanya ..inilah Ramadan yang paling tidak dapat dilupakan nya dan yang pastinya Syawal tidak bermakna apa-apa padanya lagi.....

Setelah habis ramadan dan syawal, M bertukar nombor telefon lebih dari 4 kali kerana wanita yang ada affair dengan suaminya asyik mengacau M , merayu agar suami M berkahwin dengannya...suami M masih meneruskan pekerjaan sebagai PA hingga kini dan mereka masih bersama sebagai suami-isteri.....

I bawa kisah sedih ini bukan secara suka-suka .... lihat saja berita dalam BH semalam yang mengatakan pasangan muda di saudi ramai yang bercerai ketika baru 2/3 tahun berumahtangga.....

Semoga kisah sedih yang berlaku pada M menjadi pengajaran pada kita semua.... hidup berjauhan dan berpisah sementara bukanlah merupakan alasan untuk suami/isteri untuk berlaku curang kerana semuanya yang berlaku adalah atas keputusan yang diambil secara kolektif...semua pihak wajib bertanggungjawab atas segalanya......

Semoga Ramadan kali ini membawa sinar bahagia buat M dan kita semua, InsyaAllah.......

Tuesday, August 07, 2007

Pertemuan TERAKHIR ??????

Malam tadi kami ke Sweileh untuk majlis berbuka puasa dan solat hajat bersama ahli persatuan pelajar Amman. Rasa sayu sebab mungkin ini adalah pertemuan terakhir kami bersama kerana minggu hadapan ada yang dah nak balik bercuti setelah semester musim panas berakhir....



Pertemuan dimulakan dengan majlis berbuka puasa ( I tak puasa pun sebab letih mengemas rumah dan basuh apa yang patut kerana semalam air masuk !! ) , kemudian solat maghrib dan solat hajat berjemaah...kemudian majlis makan-makan...sedapnya ina suweileh masak.. gulai daging ( rasa macam gulai kawah kat ganu je ) salad sayur digulung ala-ala sushi, ikan masin goreng and sambal belacan... sedapnya.. last makan sambal belacan masa balik kampung Januari lalu ...... belacan pun dah lama 'tak naik' rumah......tak lupa pelbagai buahan dan kek coklat....sedappp.

Semalam I bawak karipap sardin dan pertama kali buat kimbap korea..minggu lepas sumayah kirim kimbab seaweed dari korea dan semalam try buat kimbap yang berisi telur, udang dan timun.....dicicah dengan sos kicap dan lemon......

my first kimbab....tak comel sangat gulungannya....
Dalam pukul 9.40 malam kami bergerak pulang..menanti taxi dalam 5 minit kami sudah berada dalam taxi... banyaknya kenderaan malam tadi tapi Alhamdulilah drebar taxi malam tadi baik dan sopan bawak taxi....

Setiba di kawasan perumahan kami di simpang shopping corner supermarket tak semena-mena ada sebuah kereta KIA kelabu tiba-tiba memusing steering melintas di simpang tersebut...I bayangkan kereta tu akan melanggar kereta lain yang datang dari sebelah kiri jalan tapi...KEDEBUMMMM !!!!! kereta tu melanggar bahagian hadapan taxi...pecah lampu depan sebelah kanan taxi..... tergamam seketika....pengalaman pertama taxi kami kemalangan.......

Kami keluar dari taxi, bayar tambang dan terus pulang ke rumah berjalan kaki kerana dah dekat sangat nak sampai rumah masa tu.... masing-masing senyap.... tak ingat nak tangkap gambar accident ( camera ada dalam bag ! )...balik sampai rumah I pun kata..." Alhamdulillah kereta tu langgar bahagian lampu depan , sebab kalau ke belakang sikit ..izzat atau I yang akan kena kesannya... izzat pun kata .." tak yah sebut dah, nanti termimpi-mimpi pulak..."


...Okaylah... kes tidak akan dibincang lagi...sekadar masuk blog sebagai memenuhi diary di Jordan... yang pentingnya tiada sesiapa cedera.... hanya dua buah kenderaan bermotor yang cedera ringannnnnn..........

Monday, August 06, 2007

KELDAI OH KELDAI

Hari ni nak blog pasal seekor binatang yang terlalu banyak kegunaannya dan ianya merupakan binatang yang dikenali sebagai binatang yang taat, 'kurang ' bercakap , kuat dan bertenaga.....itulah KELDAI .......


Mengapa ianya menjadi topik blog I hari ini ?


Berada di sekitar negara arab buat seketika, I amati Keldai masih lagi merupakan bintang yang masih penting dalam penghidupan manusia terutama di luar bandar....


Dalam bandar juga masih digunakan...setiap pagi ada seorang budak arab dihantar oleh ayahnya ke sekolah kerajaan yang dekat dengan rumah I dengan menonggang keldai... I taktau dia datang dari mana , tapi itulah yang I lihat setiap pagi semasa menanti drebar Izzat dan mimi jemput mereka ke sekolah....


Di pinggir bandar Amman kini terdapat banyak khemah badui yang pindah ke sini ketika musim panas , dan apa yang pasti, setiap khemah akan ada sekurang-kurangnya seekor keldai di situ.. tak berapa pasti apa penggunaannya ..... mungkin trademark kaum badui...mungkin ???


Semasa tiba di Alexandria , Egypt, I rasa sedikit pelik , kerana kenderaan dalam bandar tersebut bercampur-campur... kenderaan bermotor, tram dan kereta keldai memenuhi jalanraya di sana....


Kalau ke Petra ( sah dah jadi 1 of the new 7 wonders !! ), kalau penat berjalan , boleh menonggang keldai dan jika ingin meneroka lebih jauh ke bahagian belakang bukit-bukau di situ, keldai adalah kenderaan utama.....lalu di lereng bukit yang curam dan sempit.....


Sewaktu di Aswan dan Luxor, Egypt , penggunaan keldai semakin berleluasa , bukan sekadar membawa barang-barang dan manusia di dalam bandar tetapi digunakan secara meluas di delta Sungai Nil yang merupakan kawasan tanah subur ... membawa rumput dan hasil tanaman dan keldai ada di mana-mana.


Itulah Keldai...hero blog I hari ini....




Keldai walaupun banyak jasa dan penggunaannya, ianya adalah binatang yang paling hina dan punya suara yang paling jelek... puas dengar suaranya semasa di Egypt...kuat dan memang tak sedap !!


Suatu yang pelik, keldai banyak jasanya, tetapi ianya juga merupakan perumpamaan bagi yang tak baik terutama ketika ingin melepaskan kemarahan kepada seseorang......Si ibu /bapa akan memaki anak-anak mereka dengan perkataan keldai... bila adik-beradik / kawan-kawan bergaduh, kalau dimaki dengan perkataan keldai, ianya adalah kemuncak pada segalanya...mereka akan melenting jika dimaki dengan perkataan keldai ini...kalau disebut ( bapa keldai ), akan merah menyala lah wajah yang kena maki.... silap-silap penumbuk naik ke muka....


Itulah kisah keldai...... walaupun disayangi kerana jasanya yang tak terhingga, namun ianya seolah-olah dilupakan jasanya ketika dalam keadaan marah dan panas... mana mungkin manusia disamakan dengan keldai..... nak diikutkan kadangkala keldai adalah lebih baik dari manusia, sedia dan setia menurut perintah, bukan seperti manusia , hanya tahu memerintah tapi sukar menurut perintah.....


Kasihan si keldai, ketika khidmatnya diperlukan ianya menjadi pilihan.... ketika melampiaskan kemarahan , keldai juga dijadikan bahan ejekan..... sungguh malang nasibmu ..keldai ...ohhh ... keldai.

Sunday, August 05, 2007

SELAGI DENYUTAN NADI BELUM TERHENTI....

Hampir 2 tahun denyutan nadi ini berdenyut di sekitar bandar Amman, membuatkan hati rasa amat bersyukur dengan apa yang ada... masih ramai bangsa arab yang hidup sekadar menumpang ihsan insan lain ... paling malang apabila bangsa arab yang berpindah dari bumi Palestine tercinta semata-mata mencari penghidupan yang lebih sempurna di bumi Jordan ini...

Tidak dinafikan ramai bangsa arab palestine yang berjaya mengubah cara hidup dan menjadi tunjang ekonomi Jordan tetapi itu hanya segelintir dari jutaan yang masih dibelenggu kemiskinan yang melampau.

Seperti biasa di musim panas akan 'keluarlah' peminta sedekah yang entah dari mana datangnya... terasa begitu asing... mereka berada di mana sahaja..di tangga bank, di gerai-gerai minuman, di luar supermarket, di parking lot, di tangga pasar basah...pendek kata di mana saja pasti ada golongan miskin yang meminta ihsan belas dari insan lain...satu perkara dan sifat baik yang I amati yang ada pada bangsa arab yang sedikit berada ..adalah sifat rajin menderma.. .mereka tidak lokek menderma kepada yang meminta.....itu satu sifat murni yang amat mudah dilihat di sini.

Ada juga yang tidak meminta sedekah tetapi mereka menjual barang-barang kecil seperti suratkhabar, kertas tisu , buah-buahan, bendera Jordan, window screen shield dan pelbagai barang lagi dan dijual semasa lampu isyarat merah....

Hati selalu terusik dan sedih melihat kehidupan mereka yang terpaksa bertungkus -lumus menyara hidup di bumi arab yang terkenal dengan kekayaan ( jordan tiada hasil minyak, so boleh dikira bukan negara kaya walaupun taraf hidupnya boleh dianggap tinggi kerana matawangnya masih kukuh...1 Jordan Dinar= 5 RM......)

Walaupun bangsa arab merupakan bangsa yang nampak seperti kaya di mata dunia ( lihat saja pelancong arab yang datang ke negara malaysia..kayanya mereka )..namun pada pandangan I , mereka masih belum bersatu-hati ...masing-masing punya agenda tersendiri mengayakan diri sendiri dan 'pejam mata' atas apa yang berlaku di dunia arab yang tidak pernah henti bergolak dari dahulu hingga kini.....

Kasihan pada yang masih meniti kehidupan , tidak punya tanahair sendiri dan terpaksa meminta-minta sementara nadi masih lagi berdenyut...kasihan mereka......

Saturday, August 04, 2007

I'm now counting the days........Can't believe it !!!

Exactly a month from now, Izzat, Mimi and I are flying home for good, InsyaAllah.... Can't wait to be back to my beloved country( OMG...am I saying this ????? )......

My journey home has partially taken place this afternoon when 20 boxes of my stuff had been packed and ready to be sent home by Z**** kargo services this week..hopefully I'll get all my packages by the time I'm home or sometime before Ramadan.

Actually I didn't really collect and buy lots of things to bring home since my son , Zaid will still be in Jordan for quite sometime..... so , anything I want I might just ask his favour to get it for me.....

Counting D - Day...I'm now longing to be back sleeping in my own house... having nasi lemak , roti canai and teh tarik for my first breakfast .... lunch..????..... in the evening I'd get satar and otak-otak with cendol and ABC at kuala kemaman....dinner ????.... ( I don't really miss any dishes for lunch and dinner !! )..... greeting and meeting my neighbours who would come to visit me ( perasannya I !!! )....

While being so much into looking and visualizing what I want once I'm home.... I was so thrilled to see this Soyfresh product ....soy bean milk ( I bought the cappuccino flavour ) at the 7th circle Safeway this morning when I did my grocery shopping..... Soy bean milk is very rare to be found here..... Thus, I cooked my own soybean milk for a few times...quite yummy....

The thrill feeling that I had not only because of the soybean milk tasted so creamy and yummy but the fact that this product is a malaysian product.... I seldom felt patriotic...but this morning , I was so proud to be a Malaysian...just because I love soybean milk so much and I finally found the milk that came from my country.....( isy isy isy...... is my head spinning or what !!!! )

Well, it's already late at night ..... hope to have lots and lots of sweet and yummy dreams tonight....Good night !!!!!