BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Monday, August 13, 2007

I LOVE A 'GENTLEMAN ' MAN

Salam pagi Isnin.... hari membasuh pakaian..sambil menanti mesin basuh membantu basuh pakaian, sambil tu my PC bantu I membaca berita dan blog rakan-rakan ..... alangkah bagusnya kalau ada pelbagai mesin yang dapat membantu membereskan kerja seharian... yang paling I inginkan adalah mesin melipat pakaian.....lama dah request kat my darling nak hadiah harijadi mesin lipat pakaian tapi sampai sekarang tak dapat....huhuhu.

Semalam masa jalan-jalan, shopping-shopping di Zarqa( 30 minutes by bus from amman ) , I perasan ramai mak arab yang bershopping macam I jugak.... maksudnya shopping dengan anak-anak je, suami tak ikut sama..... maknanya kalau yang ada anak-anak kecil, terpaksa mendukung ( jarang yang guna stroller) anak sepanjang bershopping... fuhhh gagahnya mereka... semput jugak kalau baby yang tembam tu nak didukung dan tempat shoppingnya besar pulak....

I perhatikan jugak kalau yang bershopping bersama suami pun, selalunya mak arab yang mendukung anak, si suami jalan sambil hisap rokok, selamba je biar si isteri dukung anak... Di Kemaman dulu pun biasa I lihat bapak-bapak biar je mak-mak yang dukung anak .... Perbuatan sebegini tak pernah/jarang sekali dapat dilihat di negara barat... bapaknya kebanyakannya gentlemen.... mereka sendiri mendukung atau menolak pram/stroller .........

Memanglah bukannya susah mendukung atau menolak stroller , tetapi apalah salahnya membantu isteri yang sekali-sekala nak senang berjalan , memilih barang yang hendak dibeli atau sekadar menikamati window shopping....

I ingat semasa mula-mula tiba di US dulu...masing -masing kami yang perempuannya duk 'admire' nya kat lelaki mat saleh dek kerana ' kegentlemenan' mereka... naik lif, dibaginya kami naik dulu, ditekannya butang lif nak ke tingkat berapa, dibaginya kami yang keluar dulu dari lif, dibukanya pintu kedai untuk kami, ditolongnya angkat /kutip barang kami yang tercicir/terjatuh( saja kadang-kadang tiru macam dalam filem...nampak si hensem buat-buat jatuh buku... hehehe )...dahlah hensem , gentlemen pulak tu, mana tak 'cair' dibuatnya... sampai ada satu kawan I dari TKC yang awal-awal cakap dia akan cari mat saleh untuk jadi suaminya... DIA DAPAT dan menetap di sana dah lebih dari 24 tahun....... itulah penangan sifat gentleman yang memikat hati wanita....





Alhamdulillah walaupun I tak (dapat )kahwin mat saleh. my darling lebih dari orang putih tau ( rambutnya dah putih sangat dah ).... sejak I mula kahwin dia memang ikut cara mat saleh layan wanita/isteri... taklah duduk goyang kaki(sebab kami sama-sama belajar..) , laundry dia yang tolong buat, masak pun dia tolong ( duluuuu, now, tak dahhhhh ) ,kalau keluar berjalan, dia yang tolong tolak stroller anak , pintu dibukanya untuk I masuk/keluar dulu, pendek kata memang gentleman lah darling I ni... ( nak puji darling hari ni , ye ling sayang ... )

Apapun, rasanya dah dapat keluar bershopping bersendirian atau bersama kawan-kawan perempuan yang lain sudah merupakan sesuatu yang amat baik..maknanya si suami masih lagi memberi kebebasan pada isteri untuk keluar bersosial , tidak terperap dan dikurung di rumah sahaja, dari pagi hingga ke pagi esoknya (sudahnya kerja 24/7 ) asyik bekerja di rumah tanpa ada sedikit masa untuk bergembira bersama sahabat....

I'll be out of town for a few days...nak jalan-jalan (shopping-shopping lagi...)kenangan buat kali terakhirnya di bumi yang dikasihi ini.... salam jalan-jalan buat semua........semalam Zarqa. hari ni ????? , Esok ??????.... jalan je..... harap dapat ziarah khemah badui ( Zaid n Gmin..jomlah teman mama /makcik gi khemah badui ekkkk ).....

37 comments:

Abang Long said...

Abang Long pernah beberapa kali benarkan isteri bershopping dan jalan - jalan dengan adiknya dan kawan - kawannya. Abang Long tinggal dirumah, jaga anak - anak dan berkemas. Bila isteri balik, kelihatan wajahnya "puas" yang teramat sangat. Tapi sekarang, kalau nak bershopping, abang long berjalan berdua dengan isteri sahaja, lagipun anak dah besar. Kadang - kadang "terimbau" kenangan sewaktu belum ada anak. Memang seronok.

blackpurple said...

Kir kak LUJ bertuahlah ekk..... :)

Saya tak pasti pulak yang saya ini gentkeman ke tidak.. he he he...

MAMAMIA said...

Wah, betul2 shopping spree ya.

Really looking forward to your n3s on the Badui. I doakan u get to visit their khemah.

Kak Elle said...

rina you nak berjalan lagi nak itotttttt you tak bagi kan I bolih jln sendiri tak payah di pimpim macam mimi....hehehe

enjoy your trip and shopping .... nanti cerita pasal the Badui ok?

ZLAA said...

Salam. I pun love a gentleman man. Alhamdulillah dapat-lah sorang walaupun bukan Mat Salleh. Tapi, gentlemannya mengalahkan Mat Salleh cuma mungkin kat 'romantik' tu kurang sikit dari Mat Salleh yang openly demonstrate ke'romantikan'nya.

Bab shopping, gathering dgn all my girlfriends Alhamdulillah so far tiada bantahan. Mesti bagi ma.., nanti dia pulak nak gathering dgn all his boyfriends. Kena give and take gitu..

Mohd Adam-Zurairi Mohd Rawi said...

Mak cik ina...

sy pun 'gentleman' tau...hehehe

PrinCeSS said...
This comment has been removed by the author.
PrinCeSS said...

huhu kembangla ayah arini kena puji..
senyum sampai ke tlinge..nampak sume gigi2 palsu..keh keh

gentleman jugak ayah kite ek..jadila bukan orang putih..rambut putih pun jadila..hihi

Kak Lady said...

Rina...ade ke mesin melipat baju?...kalau ade akak pun nak lah...hahahha...sebab bagi akak melipat baju kerja yang buat mata akak ngantuk...

Dulu anak2 akak semua nak bedukung dengan akak...ayah dia nak dukung semua takmo....tgh ngandung 7 bulan pun nak dukung jugak (masa anak sulung dulu)...termengah2 nak bawah 2 sekali...

suweileh family said...

Akakkkkk

N3 ni kena suruh my hubby baca ni.

Zakiah said...

yes...mat saleh mmg gentleman..tu yang cair tuh...

bab dukung anak tu kan kak..saya dok imagine..kalau terjadi la camtu...harus duduk rumah tak keluar la. Nak dukung si Qayyim tu setengah jalan dah tak larat!

Mimi Amilia said...

kak sarina ngan sofie shoping sakan!!
Betul kak, kat sini pon selalu tengok kaum bapa ni yang kendong anak2.I takleh tgk org lelaki dukung budak...boleh cair...ehehhee

hazimin said...

makcik,
adam tersilap tulis komen..pesan kat dia..hehe..

dengar tue bakal2 suami sekalian dan yang telah berbini..usahalah menjadi gentleman..(sure isteri sukenye)..:)

Nur said...

Kak
Kalau ada mesin lipat kain tu..bagi tau saya, saya pun nak jugak he, he,he..Saya pun ok jugak kak, boleh la juga keluar dengan kawan-kawan, tidak le terperap atau asyik keluar dengan family je kan...kita kena ada time untuk diri kita juga.

Cat Cat said...

Kak Rina,
Anak si ketot Cath tu pun suka nak didukung bila shopping. Tak mau dok dalam stroller. Asyik nak Cath dukung. Kekadang bergilir2 dengan hubby. Bertuah punya anak. ;)

Selamat bershopping. Bila nak balik ke Malaya?

U.Lee said...

Hello Loveujordan, going shopping few days? Beli kasut Prada? YSL baju? Christian Dior handbag or Hermes?
Enjoyed reading your cherita 'gentleman'. You have a good time, UL.

maklang said...

maklang kalau time nak shopping, Cik Abang selalu volunteer biar dia yang jaga anak2 ..Tu yang cayang tu...

NBK466 said...

Den selalu jugak gilir2 ngan mem bawak anak...maybe dah biasa kot al-maklum ler..I kan oreng London..he..he.he..

cikdinz said...

kengkadang tuh bawak gak anak. kalau dia tak buat perngai. tapi sometimes taknak langsung. nak kat mak jer....

akak beruntung yeik.....

Hazia said...

Lately, nampak Pak Arab tourists kat KL tolong tolak pram anak. Tapi macam nak perang, naik monorail sampai blok suku ruang utk pram & family dia, org nak masuk dalam pun tak boleh. Dah la peak time, after office hours. Lari lintas jalan tolak pram macam marathon, sampai bini tertinggal kat belakang. Macam2.. haha...

Raden Galoh said...

KakRina...Ada banyak peristiwa yang terjadi di dalam hidup saya yang membuatkan saya berhenti meng'compare' sifat2 suami dgn lelaki lain...

Walaupun dia tidak se'gentleman' mat saleh...tp dia menyayangi saya seadanya...apatah lagi dgn kekurangan yang ada, dengan kecacatan ciri2 kewanitaan...di matanya saya masih sempurna...

Rasanya saya perlu bersyukur itu kan? Walaupun kini hanya tinggal one breast, dia tidak mengalihkan matanya utk memandang wanita lain, dia masih memaut pinggang, berpegangan tangan dan masih mengucup pipi...

Tak gentleman pun tak pe, Kak. Asalkan dihatinya ada kita...tak gitu?

Love and muaahhh...

ADIEJIN said...

oh yes...Zarqa.. loved that place especially kalau musim buah delima.. so colourful.

ustaz munn said...

ohhhh gitu rupe nyehh...
tips menarik nie....

david santos said...

I come to congratulate you with your work and to desire a good Month to you of August in vacation. In Portugal already we walk for beaches and to live the heat of the Summer.

kc said...

haa nak balik mesia fr good ke?

tapi kan compare ngan org kita ngan org arab rasanya dah ramai gak kaum lelaki kita yg nak tolak stroller dukung anak sumer tuh. i see that a lot in shopping malls here. yg sanggup babysit anak kat umah sementara wife pi shopping ke marketing ke pun ada gak. and i see quite a lot of arab men yg dtg sini dont actually dukung their small children when shopping ngan wife...depa jalan depan dulu. terkonteng2 lah wife tu melayan anak2...

i think we're much better than them in terms of gentlemanliness..hehe

simah said...

selamat berjalan :0) kembang suami akak baca entry ni :0)

memang semua wanita nak lelaki yg gentleman .. :0)

Aiyah Nonya said...

Hi ! Leaving my first mark here. Have a nice jalan-jalan.

wewr said...

cerita pasal gentleman ni, teringat plak ada kisah jiran arab ni dulu...

koman2 seminggu sekali mesti dengar anak beranak dia gaduh.. satu hari tu, satu petang, kuat sangat diorg gaduh laki bini...sampai lantai berbunyi kerusi meja dihandingkan (tak tahu nak terjemah cemana, baling kot)...pastu dengar isteri tu sebut, majnun...majnun....pastu dengar anak2 dok sabarkan mak diorg...pastu dgr lagi ayah ni tempik...kadang2 dengar bunyi tamparan...huh, cukup kuat untuk didengari oleh rumah sebelah...kesian kat makcik tu...tapi tak berani la nak masuk campur urusan rumahtangga org...kang saya plak kena tamparan lelaki...

anak2 diorg pun jadi terikut2 dengan bapak yg panas baran...masuk rumah, standard la tendang pintu, picit loceng sampai burung tu dah tak larat bercicip...adik2 plak menjerit2 kat tangga...bergaduh...kdg2 sebagai jiran, kita pun jadi tension. dah kalau tiap hari mesti bising...tak tenang hidup...kalau jiran pun tension, apatah lagi si isteri kan, mesti lagi tension suami duk sepak terajang, tampor...
tapi yang hairan, suaminya rajin ke masjid...kalah plak saya yang bujang ni...hehehe...

J.T. said...

Hi Sarinah

It is true that most of the gentlemanly ways can be seen in the west. However, I think we have a share of them in Malaysia, though not in abundance (such a pity). It is all about upbringing and then picking up some good habits and etiquettes along the way.

Have fun shopping. :)

loveujordan said...

abang long,

isteri abang long memang bertuah, bukan saja dapat suami gentleman tapi sporting betul.... thumbs up bro !!



+++++++++++++


blackpurple,

ha ah ...kiranya bertuah lah badan akak ni... akak jamin bp pun lebih dari gentleman, waduh ... wak jawo ... gagah lagi dari gentleman :)



++++++++++++++


mamamia,

best, best dapat jugak pergi khemah badui...ni baru balik, nanti akak ceritakan.

loveujordan said...

kak elle,


kak elle bagitau nak ikut dah terlambat, kami dah bertolak dan dah balik pun ni .....lain kali lah ekkk..... :)



++++++++++++++++



zlaa,

memang lelaki malaysia sekarang ni dah ramai yang gentlemennya..biar tak hensem pun asalkan sifat gentlemen tu ada... :)



++++++++++++++++


adam,

ehhh mestilah gentleman.... kalau tak apa?????

selamat bercuti dan jangan lupa singgah kemaman nanti ye....

c u dear...

loveujordan said...

princess,

sekali -sekala kena lah jet jet my darling tu.... senyum sambil tido lah dia tu :)


+++++++++++++++


kak lady,


susah jugak kalau anak yang tak nak didukung ayahnya....kuatlah kak lady...

mesin lipat baju yang I tau ada kat kilang proses baju..tak jumpa lagi yang jual untuk penggunaan harian..hehe.


++++++++++++++++


suweileh family,


dia memang selalu baca pun...kali ni mesti senyum lebar dia...

loveujordan said...

zakiah,


akak pun kalau kena dukung anak , baik tak payah kuar shopping...tak larat...

habis dah jalan , nak ready nak balik dahhhhhhh :)


+++++++++++++++


mimi amilia,


haaa...kena cari yang dukung anak sokmo..... kira jadi ladyboss...boleh ke ???


+++++++++++++


hazimin,


ehh adam tu gentleman apa..... untung sapa dapat dia tau...:P

kalau gentleman sokmo, isteri senyum memanjang, hati suami pun senang....


+++++++++++++++


nur,

mesin tu tak de lagi dijual , di kilang buat baju je ada....

bagus kalau dapat jalan-jalan dengan kawan-kawan sekali-sekala, taklah tension kan...

loveujordan said...

cat cat,

you sure are lucky.... as long as anak-anak happy and gilir-gilir memang dah jadi amalan yang baik :)


++++++++++++++


uncle lee,

I've finished my last-minute shopping and jalan-jalan di Jordan.... I'm going back home early september.


+++++++++++++++



maklang,

tu lagi gentleman... patut pun makin sayang :)



++++++++++++++


nbk466,


orang london memang gentleman semulajadi...mesti your wife tersonyum lebar....hihi.

loveujordan said...

cikdinz,


memang kanak-kanak selalu nak kat mak ..tu yang semput jugak nak sukung...

memanglah kira akak bertuah..anak-anak pun dah besar , tak payah kena dukung dah :P


++++++++++++


hazia,


kelakarlah pulak.... terlebih gentleman sampai macam tu pulak... tu yang you kena cari yang betul-betul gentleman :)


++++++++++++++


raden galoh,

welcome back...

alhamdulillah , memang your hubby orang yang paling gentleman dan jugak bertuah dapat you, seorang yang tabah dengan ujian dan dugaan.... semoga rumahtangga you diberkati Allah hingga ke akhir hayat...InsyaAllah.

++++++++++++++++


adiejin,

oooo you dah samapi zarqa' jugak ye.... dah semakin besar bandar tu dan dah ada shopping mall... sekarang ni musim mango dan jugak delima.......sedih I nak tinggalkan zarqa dan bandar-bandar yang lain... :(

loveujordan said...

ustaz munn,

kena ikut tatacara lelaki yang gentleman tau... tak balik kampong ke cuti ni ????



++++++++++++++


david santos,

I'm sure you are also having fun on those beautiful beaches ... happy holidays...


++++++++++++++


kc,

bab shopping memang kena ada gentleman yang tolong jaga anak dan bawak barang, baru best pergi shopping, rasa macam jadi the shopping queen :)


+++++++++++


simah,


darling akak dah lama macam gentleman macam tu... dah sebati agaknya... lagi bertambah gentleman lah dia bila baca entry ni..hehehe.


+++++++++++++


aiyah nyonya,

thanks for dropping by.... have anice weekend !!

loveujordan said...

wewr,

jangan ingat yang berjubah dan tak tinggal solat jemaah di masjid tu gentleman... naya kat isteri dan anak-anak kalau perangai macam tu... nanti mesti you jadi lebih gentleman sebab dah ada contoh tak baik yang nak dijadikan sempadan...

happy holidays !!


+++++++++++++++++


jt,


As more and more malaysians are well- educated, the 'gentlemen' can now be seen especially in big cities ... it doesn't matter whether they are handsome or not as long as they treat and appreciate women very well...

I'm almost done with my shopping and packing....


have a nice weekend...