BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, August 22, 2007

NASI KERABU..... KASUT BARU....

Semasa pulang ke Mutah dari Laut Mati Gmin menjemput kami sekeluarga untuk lunch di rumahnya keesokannya. I kata okay , nanti kami datang...dulu pernah juga dijemput tapi masa tidak mengizinkan.

Lepas tu dapat sms dari Gmin minta ditangguhkan lunch kepada jam 6 petang sebab dia lupa hari tu adalah Jumaat dan masa agak terhad untuk menyediakan lunch... siap pesan agar jangan makan makanan berat sebelum datang sebab dia nak masak hari tu ....

sebahagian bandar Mutah dari tingkap rumah Zaid




5.45 petang kami bersiap ke rumah Gmin yang hanya 2 minit dengan van dari rumah Zaid ..nak berjalan nampak jauh jugak dan lagipun van memang banyak di hadapan rumah zaid sebab zaid tinggal betul-betul di tengah bandar Mutah, rumah atas kedai dan rumah Gmin sedikit di pinggir bandar....

Rumah Gmin di bahagian bawah, dua rumah bertembung jadi satu di dalamnya... 2 rumah ada 8 bilik dihuni 12 orang....

Tiba di sana , kami disambut oleh Gmin , Syahid dan Bidin...ahli rumah yang lain tiada kerana sekarang adalah cuti semester, so masing-masing berjalan ...... banglo Gmin besar, ada 8 buah bilik ( 2 buah rumah digabung dijadikan satu entrance)....


Tak lama lepas tu Gmin mula menghidangkan juadah pada hari itu..... NASI KERABU....

Nampak je nasi kerabu terhidang, I secara spontan macam nak menjerit keriangan.... SEDAPNYA, SEDAPNYA.... belum makan lagi dah terliur tengok nasi kerabu tu...



Tak tunggu dah , masing-masing memulakan misi memakan nasi kerabu sampai tak sempat basuh tangan sebab bila Bidin bawa bekas air basuh tangan kami dah start makan sebab Gmin dah jemput kami makan sebelum tu... kira tangan kami masih bersih sebab masing-masing dah kira ready bersih dari rumah yang hanya 2 minit perjalanan...hehehe.



Fuyooooo .....nasi kerabu yang paling kaw pernah gua makan ( terlalu sedap kena describe guna bahasa rock ...hehehe). .... memang terlalu sedap...kelapanya, sambalnya, ikannya, sayurnya, cili soloknya, keropoknya, nasinya...pendek kata semuanya sedap ...I siap mintak azra letak nasi extra... azra siap makan tambah lagi..zaid dan izzat memang bertambah lah, mimi yang kecik tu pun orang dah berhenti makna dia masih lagi ratah ikan, safiyyah rasanya tambah jugak, tak pasti dah sebab duk sibuk mengamati keenakan nasi kerabu tu...MEMANG SEDAP , SEDAP BETUL...


sedapnya sampai tak sempat basuh tangan dah nyap nyap , nyum nyum....

Minuman/dessert nya pulak, honeydew milkshake..... so yummy.... 2 gelas I minum..... sedapnya...

Siapa sangka anak bujang /pelajar pandai masak sedap....memang dah jadi kebiasaan pelajar yang belajar luar negara pandai masak tak kira lelaki atau perempuan sebab kalau di dalam negara , makanan senang dan mudah diperolehi/dibeli...tak perlu susah-susah, tapi bila berjauhan, nak tak nak kena jugak tahu memasak.....

Zaid pernah bagitau Gmin memang pakar masak , kalau dia masak , kejap je siap, laju je tangan kerja di dapur..untung sapa dapat Gmin... sapa tu ekkk, macam kenal je...

Nasi kerabu Gmin ni memang takkan dapat dirasai di mana-mana , kalau dijual di Kelantan/terengganu pun tak sama rasanya... Nasi kerabu Gmin paling best.. bukan gurauan, kami semua sepakat memang ianya the best.....


Masa keluar rumah nak balik , tiba-tiba I tengok kasut yang I letakkan betul-betul di depan pintu rumah Gmin dah tak de, I ingatkan kasut I dah dialih ke tepi..... pastu Gmin and Syahid macam menyakat mimi, mana kasut mimi, so I ingatkan diaorang saja sorok kasut mimi nak menyakat(mimi dah biasa dengan Gmin ).... cari punya cari...SAH lah kasut kami telah tiada, dicuri oleh budak-budak arab yang sebelum tu Bidin ternampak mereka ada di luar rumah .... tak sangka pulak datang nak mencuri... my old black sneakers ( dah buruk pun dicuri jugak), sandal azra yang baru dibeli di malaysia masa balik Jun lalu dan selipar mimi yang baru 2 hari dibeli di Irbid dan baru kali ke 2 dipakai semasa ke rumah Gmin .....3 pasang semuanya... kasut orang lain agaknya belum sempat dicuri dan mungkin masa Bidin nampak tu budak-budak tu datang semula nak curi kasut yang lain...agaknyalah...


Mimi menangis...sayang sebab selipar baru.... I pulang pinjam selipar ahli rumah Gmin dan dari situ kena jalan kaki sebab van jarang masuk ke kawasan tu... zaid gendong mimi di belakang , kami meredah tanah kebun yang kosong tapi berduri kerana nak ikut short-cut.... Senaman yang diperlukan waktu itu kerana makan banyak sebelum tu...
Ssampai di bandar terus pergi kedai kasut dan mimi beli sandal pink baru dan I beli selipar hitam ...azra tak beli sebab ada kasut lain di rumah.



Hilang kasut pun tak pe sebab dah dapat ziarah rumah Gmin dan rasai makanan yang paling enak.....NASI KERABU dan balik dapat KASUT BARU...

Terimakasih Gmin, Bidin dan Syahid kerana melayan kami laksana tetamu kehormat yang tidak akan kami semua lupakan, InsyaAllah. Semoga kalian dimurahkan rezeki, dipanjangkan umur kita berjumpa lagi, InsyaAllah.

24 comments:

NBK466 said...

He..he.he.. biasa ler LUJ..makanan ASAL kita..jumpa dinegara orang kesedapannya 2 kali ganda kalau makan kat tempat sendiri. Ada jugak pencopet selipar ek kat sana?? Ingatkan kat masjid/surau sini jerk esp masa solat hari raya..hu..hu..hu..

Kak Elle said...

tak sangka anak bujang pandai memasak kan?Gmin bolih buka kedai makan nanti mesti maju ....

not bad dapat makan sedap2 dan dapat kasut baru lagi:)

loveujordan said...

nbk466,

dah lama tak rasa nasi kerabu yang sedap ....

tak sangka pulak kat Mutah ada pencuri selipar sebab kasut budak-budak tu tak pulak kena curi, banyak je kat luar rumah, agaknya dia nak kasut perempuan je :P

loveujordan said...

kak elle,

agaknya kalau buka restoran laku rasanya sebab sedap....

Ingatkan dapat sampai malaysia kasut buruk tu, rupanya hanya sampai Mutah je... dah takdir berpisah dengan kasut yang banyak berjasa tu..:)

U.Lee said...

Hi Loveujordan, wa, I da lama ta'makan nasi kerabu.
You have it there, huh? And get new shoes too? Ha ha. Keep well, Loveujordan, UL.

Salam Dari Dimasyq said...

tahniah teacher dpt mkn nasi kerabu kat umah jimi,dh dkt 2thun xtgok `muka` nasi kerabu mcm mna?ni mizi nk beli tiket bas pegi umah jimi kerana nasi kerabu ni...sabar2!!!alahai teacher...siang2 pun ada jgk penyangat..?ish arab2..

nurazzah8 said...

tak pe, dapat makan sedap dan kasut baru...so, dah ready nak balik malaysia?

Salam Dari Dimasyq said...

kesian kat mimi bru 2hr pakai dh kena curi..ai kasut pengantin baru pun kena jgk..xpe azra...sabar jelah dgn perangai anak2 arab ni..sabar itu separuh drpd iman..

ZLAA said...

I dah lama teringin nak makan nasi kerabu. Selama di sini belum lagi makan nasi kerabu. Good idea to cook this Saturday. All this while kat Malaysia beli saja. And our favourite breakfast place for nasi kerabu is in Kpg Baru, KL. Ada satu stall makcik Kelantan. Sedap sungguh.. Setiap cedukan mula dgn Bismillah..

SoFie NuR said...

nasi kerabu abg Gmin mmg best...sedap hingga menjilat jari..huhu

mmg kes naya tul bile 3 pasang kasut hilang sekaligus gara2 bebudak arab ni...tp xpe,at least dapat kasut baru walaupun kasut tu keras nk mati..."adeh...sakit kaki..." ngadu mama....:p

Pi Bani said...

Laaa... tak sempat balik Malaysia dia dah pekena nasi kerabu siap...

PrinCeSS said...

nyam2..terbayang camne rase nasi kerabu abg gmin ek??baunye smpai ke sini..

tumpang lalu to sofie..best sedap sampai menjilat jari kaki ek..kiki

Cat Cat said...

Kak Rina,
Memang nampak sedap nasi kerabu tu. Tak tapau ke?
Oooo, dah lama Cath tak jamah nasi kerabu & nasi dagang. YUM YUM!!!

kc said...

besarnyer rumah tapi mcm rupa tak siap ek. ke rumah2 kat situ mmg rupa camtuh??

loveujordan said...

uncle lee,

Nasi kerabu homemade by a malaysian student here tasted so yummy ..we got to buy new shoes because they had been stolen by some arab kids.



++++++++++++++++++


salam dari dimasyq,

semoga sihat di sana. Nasi kerabu kak long taman islam mesti sedap jugak kan?? rasanya taklama lagi Jimi ( Giminlah nama dia !! ) nak balik malaysia dah, mizi kena balaik malaysia baru dapat makan nasi kerabu tu.... penyangak ( bukan penyangat lah !! ) kat mu'tah budak kecik je... dah besar taktaulah jadi apa pulak, curi kambing kot..hehehe !!

loveujordan said...

nurazzah,

lambat pulak rasa nak balik, kalau dapat hari ni jugak nak terbang , bukannya pa, malasnya nak kemas rumah dah sampai mimi pun komplen, mama ni malas kemas rumah lah....

kak long dah gain weight ke ??? makan best best hari-hari :)


++++++++++++


salam dari dimasyq,

azra kata kalau dia jumpa mak arab mana yang pakai sandal dia ( senang nak nampak kat mutah sebab bandar kecil dan kasut tu memang tak de di Jordan ) , dia akan sepak je kaki mak arab tu... fuyooo kuatnya dia... :P

loveujordan said...

zlaa,

I pandai makan je sebab dulu memang asyik beli je di kemaman, tak pernah buat sendiri lagi... tapi memang nasi kerabu ni menyelerakan. Selamat memasak dan makan nasi kerabu !!


++++++++++++++++


sofie,

Bestnya sampai tak sedar berapa cili solok yang dihabiskan.... tapi ada jugak yang korek isi tak makan cili, waduh....sayang kan !!

loveujordan said...

pi bani,

dah rezeki, memang langkah kanan lah... senarai yang nak dimakan di malaysia ...nasi kerabu dah diletakkan less priority sebab dah makan kat sini..hehe .



+++++++++++++++


princess,

memang boleh sampai baunya sebab rumah gimin kawasan sekelilingnya lapang dan berangin...:P

Dr. Cik Piah makan bukan lagi menjilat jari kaki, sampai terpaksa duduk melunjur nak luruskan kaki... nyum nyum..

loveujordan said...

cat cat,

dah kenyang tak ingat dah nak tapau....malu lah , dah bagi makan puas nak bawak balik...sudah lebih ni :)

nanti kalau cath balik boleh serbu kedai nasi kerabu and nasi dagang... makanan muhibbah rupanya nasi kerabu ni...


++++++++++++


kc,

rumah kat sini memang banyaknya macam tu, atas atap selalunya memang ditinggalkan besi ceracak untuk ditambah rumah setingkat demi setingkat di masa depan... yang siap dalam rumah memang lawa , luarnya aje nampak macam tak siap....biasanya tuan rumah duduk dalam bangunan yang sama, tapi rumah ni tidak, tu yang tingkat atas tu tak disiapkan.

blackpurple @ jowopinter said...

Wah! Seronoknya. Saya tak berapa minat sangat tapi bila baca cerita ini macam best pulak.

Nak cari nasi kerabu jugalah nanti...he he he..

loveujordan said...

blackpurple,

akak dulu pun tak minat tapi bila duduk kemaman lama, memang jadi ketagih nak makan nasi kerabu ni...

Salam Dari Dimasyq said...

ummi(kak long taman islam)mizi xpernah pun bt nasi kerabu?biasa mkn beli dkt psr mlm je..tp mz jamin yg jimi puye lg sedap dr psr mlm..nti balik kemaman mz suruh ummi btkan nasi kerabu untuk teacher..hehehe..

Ustaz Munn said...

tidak tidak....
dah la tahun ni tak balik m'sia...
kempunan di buat nyehh...
terpaksa pegi umah jimin next week...hehhehe

loveujordan said...

salam dari dimasyq,

ohh ingatkan kak long selalu buat..gang teacher lah, nak makan beli je.... sabar ye, balik nanti boleh makan puas-puas...


+++++++++++++++


ustaz munn,


siannya.... pergilah mutah mintak gmin buat kan...tak balik 3 tahun pun takpe bila dah rasa nasi kerabu gmin...heheh.

take care !!